Przesunięty przez: qwazimoto 2006-12-27, 20:11 |
Wywiad z Małolatem |
| Autor |
Wiadomość |
cziken
V.I.P. CeZetIKaEeN Jest Tym Typem

Wiek: 19 Dołączył 1318 dni temu Posty: 2587 Skąd: Gryfice
|
Wysłany: 2005-09-23, 08:10 Wywiad z Małolatem
|
|
|
Album Małolata „W pogoni za lepszej jakości życiem” to niewątpliwie najgłośniejszy hiphopowy debiut roku 2004. Niestety zaraz po premierze tego krążka, autor tekstów zniknął ze sceny, co było rezultatem ulicznego życia, jakie prowadził. Jednak płyta zdążyła pójść w eter i zdobyć szacunek odbiorców, którzy cenią sobie dobry gatunek rapu, bez fikcji i ostrożnego dobierania słów.
Zrealizowano również dwa klipy: „W tej grze” i „Przestępcze myśli”. Ten drugi teledysk powstał już bez udziału Małolata… Mimo że autor i zarazem główny bohater odważnych tekstów przez ponad pół roku nie był obecny w społeczeństwie, cały czas było o tej produkcji głośno. Rodzina Małolata wspólnie z wytwórnią Prosto, dla której nagrywa raper, zorganizowała dwa koncerty, z których dochód miał umożliwić Małolatowi powrót tam, gdzie jego miejsce, czyli na polską scenę hiphopową.
W chwili obecnej Małolat przygotowuje się do promocji swojego najnowszego singla: „W weekendy żyjąc”. Niedługo okaże się także, czy współpraca z producentem podkładów na w/w albumie – Ajronem, będzie miała swoją kontynuację.
Kiedy po rocznej abstynencji muzycznej puściłeś sobie płytę, zauważyłeś coś, co z biegiem czasu chciałbyś zmienić?
Nie miałem jeszcze okazji jej dokładnie przesłuchać, w spokoju. Ostatnio miałem bardzo intensywny tryb życia, od momentu pojawienia się z powrotem. Może ta płyta nie jest doskonała, coś zmieniłbym na pewno, ale uważam, że mimo wszystko jest ona dopracowana. W tym momencie nie słyszę w niej nic, co chciałbym zmienić.
Jak wygląda w chwili obecnej współpraca duetu Małolat/Ajron?
Z tego, co mi wiadomo, Ajron jest w Budapeszcie, pracuje przy jakiejś produkcji filmowej u Spielberga. Od mojego wyjścia przeprowadziłem z nim jedną rozmowę przez telefon i na tym się skończyło. Za jakiś czas podobno ma się pojawić w kraju. Osobiście chciałbym kontynuować tą współpracę, ale o tym akurat jeszcze nie rozmawialiśmy. Powstała koncepcja, żeby wypuścić trzeci singiel do kawałka „W weekendy żyjąc”. Bardzo możliwe, ze ten singiel wejdzie do sprzedaży, do sklepów. Wtedy dojdą także remiksy, które mamy gotowe: „W tej grze”, „Przestępcze myśli” i oczywiście „W weekendy żyjąc”. Jeżeli zdążymy, nagramy jakieś nowe kawałki. Zastanawiamy się też nad wykupieniem klipu „Rap z boiska” , który kręciłem z taką jedną ekipą (Oko i Fire), chciałbym, jeżeli się uda, wrzucić ten klip do Internetu. Kręciliśmy go ze dwa lata temu, dlatego nie ma w nim zwrotki Kafara. Możliwe że uda się dokręcić ujęcia z nim. Chciałbym żeby to był dobry, hardkorowy teledysk.
Na jakim etapie twórczym znajdujesz się obecnie?
Nagrałem taką płytę, na której skwitowałem jakiś tam okres swojego życia. Było tam raczej mało przyszłościowych spraw. Teraz pójdę do przodu, będę się starał mówić o innych sprawach, które też są dla mnie ważne. Nie mam jeszcze ostatecznego pomysłu na nowa płytę, nie usiadłem jeszcze nawet do pisania tekstów przez to, że mam na głowie bardzo dużo spraw organizacyjnych. Mimo to, wiem ze zrobię coś nowego.
A czy podczas pobytu w areszcie śledczym udało ci się coś przemyśleć i napisać pod kątem nowej płyty?
Tam nie ma klimatu na pisanie. Tam nie jest tak jak w teledyskach u Notoriousa, gdzie on siedzi sobie z kartką i długopisem i pisze teksty. Tu jest zupełnie inaczej i nigdy nie będzie tak jak tam. Poza tym, nie miałem za bardzo nastroju do pisania, chociaż próbowałem załatwić sobie jakiś sprzęty muzyczny, bo brakowało mi dobrej muzyki. Niestety w a.ś. nie ma takiej możliwości, jedynie w z.k. Miałem parę takich momentów, że próbowałem coś napisać, ale po chwili się rozstrajałem. Przez ten czas nie napisałem żadnych nowych wersów.
Czy taka forma izolacji społecznej dała ci dystans, aby złagodzić przekaz, czy jeszcze bardziej pobudziło do poruszania spraw, o których inni boją się mówić głośniej?
Bardziej mnie podjudziło to wszystko do tego, żeby nagrywać takie kawałki. Na pewno przez pobyt w areszcie nabrałem pokory do życia i dystansu do niektórych rzeczy. Jednak, jeżeli chodzi o rap to nabrałem jeszcze większej mocy, dlatego poruszę jeszcze niejeden ciężki temat, ale jak już mówiłem, postaram się zrobić to w zupełnie inny sposób.
Inny to znaczy jaki?
Dużo o tym myślę. Podczas słuchania swoich niektórych utworów, zastanawiam się nad ich nowym wyrazem. Wiele rzeczy przychodzi mi do głowy, ale to czas zweryfikuje, na który z nich się zdecyduję.
A jak oceniasz progres Kaliego z krakowskiej Firmy, który również wydaje muzykę w Prosto. Podczas jego „nieobecności” reszta Firmy, podczas odwiedzin nakręciła więzienny klip do kawałka „Brat”. Czy w twoim przypadku były takie plany?
Bardzo fajny klip . W moim przypadku miały zostać zrealizowane „Przestępcze myśli”. Też był taki plan, żeby zrobić jakieś ujęcia ze mną, jednak w a.ś. nie ma takiej możliwości. Jedynie w z.k., tak jak w przypadku teledysku Firmy, bo Kali wtedy przebywał właśnie w z.k. Chłopaki z Firmy ładnie się zachowali pomagając mu w takiej formie: przez koncert i teledysk w miejscu, w którym przebywał.
Czy uważasz jednak, że płytą „W pogoni za lepszej jakości życiem” odzwierciedliłeś pewne uliczne realia w tak dosłowny sposób, że już bardziej się nie da? Myślisz, że w związku z tym udałoby się zorganizować także twój koncert, gdybyś odpukać znalazł się w z.k.?
Odbyły się dwa koncerty na wolności – dla mnie. Chłopaki (za co bardzo dziękuję) zorganizowali je, przeznaczając hajs na adwokata i na inne koszty związane z tą sprawą. W takich okolicznościach myślę, że nie byłoby już problemu, żeby zrobić klip i koncert, ale nie widzę się w zakładzie karnym, nie chcę tam wracać.
Ale w niektórych momentach twoich utworów, jakby zbyt jasno przewidziałeś, ze niedługo możesz się „powalić”…
Zawsze miałem to na uwadze. Starałem się odrzucać od siebie tą myśl. Większość chłopaków, którzy tak żyją, jednak trafiają do puchy. Pisząc te teksty wcześniej, przed tą sytuacją i przed wydaniem płyty, zdawałem sobie z tego sprawę. Wiedziałem, co piszę. Może „przewidziałem”, to za mocno powiedziane, chociaż tak wychodzi z tekstów. Wiadomo, teraz już nie podchodzę tak emocjonalnie do tych utworów, jak kiedyś. Obecnie jestem ponad tym., ale uważam, że napisałem dobre zwrotki.
Jak skomentujesz stwierdzenia odbiorców tego materiału, że za bardzo „przypucowałeś” się do swojej prywatności, w rezultacie czego nastąpiły takie a nie inne konsekwencje?
Nie poszedłem siedzieć przez to, że nagrałem taką płytę. Myślę, że organy władzy nawet nie słyszały tej płyty, więc można to ominąć. To, że ktoś mi zarzuca, że za bardzo się przypucowałem, skomentuję faktem, że znam konkretnych chłopaków, którzy słyszeli moją płytę i wcale mi czegoś takiego nie zarzucają. Jestem szczery ze swoimi przyjaciółmi, chcę być szczery ze swoimi odbiorcami. Poza tym, sram na jakiekolwiek zarzuty innych, chciałem przez tę płytę wyrazić siebie. Chciałbym, żeby ludzie to uszanowali, że się dla nich otworzyłem i nawinąłem takie kawałki.
Więc zachodnie, gangsterskie produkcje nie miały wpływu na Małolata?
Nie, tam jest intensywniejsze życie i inaczej to wszystko wygląda. U nas jednak utarło się hasło: „Nie przekładajmy Polski na Amerykę”.
Reasumując, co chciałeś dać pożytecznego tym wszystkim ludziom, do których dotarł twój album „W pogoni za lepszej jakości życiem”?
Może i dla niektórych młodszych osób ta płyta jest za ostra, ale odpowiedź na to pytanie znajduje się w kawałku „W tej grze”. Powiedziałem tam między innymi, że nie warto działać poza prawem, że to wcale nie jest dobre i lepiej dążyć do czegoś tą trudniejszą drogą, chociaż żyć legalnie jest trudniej. Jednak wiele osób się tym nie zraża i właśnie za to ich szanuję. Ci, którzy mają ciężko, umieją zdobyć coś legalną pracą, natomiast ja bym tak nie potrafił żyć. Jak ktoś prowadzi własną firmę i ma pracowników pod sobą, to jest ok, ale jeżeli jest tym pracownikiem i głównie pracuje dla kogoś, a jeszcze do tego jest poniżany, to już samemu można znaleźć sobie na to odpowiedź. Nie chcę być dla nikogo autorytetem, nie chcę mieć znacznego wpływu na czyjeś życie. Te teksty to przestroga poparta autentycznymi wydarzeniami.
Niebawem więc kolejny singiel „W weekendy żyjąc” mówiący już o nieco innych historiach niż te poprzednie.
Tak. Pokazuje on niegrzeczną stronę tych osób, które spędzają dużo czasu w nocnych klubach, do których po wakacjach przeniosło się ich życie. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich, którzy wspierali mnie podczas mojej nieobecności. Dziękuję także Prosto, za bardzo dobre warunki współpracy. Sprawię aby poczuli, że jestem obecny razem ze swoja płytą. Mam w sobie wiecej mocy niż kiedykolwiek Wszystkie informacje odnośnie najbliższych planów będą pojawiać się na naszej stronie: www.malolatajron.pl Do zobaczenia na moich koncertach! |
_________________ My tu zostaniemy lata,oni po kilka godzin
 |
|
|
|
|
Plomien
HHF Team "...Jot-A-Gie-A..."

Wiek: 22 Dołączył 1285 dni temu Posty: 1611 Skąd: wziasc Pieniadze
|
Wysłany: 2005-09-23, 11:24
|
|
|
i super - Czekam na nowe kawałki |
_________________ Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych
ale za te, które w innych budzi. |
|
|
|
|
cziken
V.I.P. CeZetIKaEeN Jest Tym Typem

Wiek: 19 Dołączył 1318 dni temu Posty: 2587 Skąd: Gryfice
|
Wysłany: 2005-09-23, 11:26
|
|
|
ja tak samo czekam na nowe kawalki od małolata i ajrona
"Ajron jest w Budapeszcie, pracuje przy jakiejś produkcji filmowej u Spielberga"
ale sie ajron ustawił |
_________________ My tu zostaniemy lata,oni po kilka godzin
 |
|
|
|
|
Plomien
HHF Team "...Jot-A-Gie-A..."

Wiek: 22 Dołączył 1285 dni temu Posty: 1611 Skąd: wziasc Pieniadze
|
Wysłany: 2005-09-23, 11:43
|
|
|
lepiej niech wraca do Polski Bo Małolat Czeka |
_________________ Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych
ale za te, które w innych budzi. |
|
|
|
|
Paula
HHF Team Miss X

Pomogła: 1 raz Wiek: 21 Dołączyła 1223 dni temu Posty: 1609 Skąd: Tajemnica
|
Wysłany: 2005-09-23, 17:37
|
|
|
| zeby tylko znowu się w coś niewpakował bo nagrywa fajne kawalki |
|
|
Jamal [Usunięty]
|
Wysłany: 2005-09-24, 21:20
|
|
|
| Plomien napisał/a: | | i super - Czekam na nowe kawałki | , dokładnie, ja również, szacun dla Małolata |
|
|
|
|
emate
Nowy DESIDERATA

Wiek: 20 Dołączył 1243 dni temu Posty: 65 Skąd: Podziemie
|
Wysłany: 2005-10-14, 22:11
|
|
|
małolat wymiata ale i tak czekam bardziej na nowe wwo pewnie zakupie orginalną płyte jak i winyl mam wszystkie ich orginały |
_________________ Kolejny mój sukces to będzie rodzina, to będzie sukces
jeśli będę miał za co ją utrzymać, legalną pracą, nie handlując
narkotykami... |
|
|
|
|
rasta
Nowy

Wiek: 21 Dołączył 1187 dni temu Posty: 24 Skąd: Przysucha
|
Wysłany: 2005-10-15, 06:52
|
|
|
| Również płyta podoba mi się a wiecie może za co go zamkneli???? |
|
|
|
|
Maren
Moderator Brzydki,Zły i Szczery

|
Wysłany: 2005-10-15, 20:13
|
|
|
| rasta napisał/a: | | Również płyta podoba mi się a wiecie może za co go zamkneli???? |
za to ze miał przy sobie iles gramow marichuany chyba. A co do kawałkow to jeden nowy bedzie na mixtape prosto tylko kiedy to wyjdzie to nie wie nikt |
_________________ "Jeśli Masz Liste 10 Najlepszych To 9 Musisz Skreślić Bo Jestem Ja Nie Ma Reszty"
 |
|
|
|
|
|
|
|