|
Raperzy a hajs |
| Autor |
Wiadomość |
QL
V.I.P. Rap Gra

Dołączył 1200 dni temu Posty: 2315 Skąd: OSW
|
Wysłany: 2006-02-17, 12:24 Raperzy a hajs
|
|
|
Nie wiem czy już był tak temat ale założe. Chodzi o to czy wierzycie jak jakiś MC mówi, że on nagrywa tylko dla przyjemności, dla własnej satysfakcji. Ja myśle, że jakby nie płacili to hip hop w Polsce chyba by nie istniał. Mówie tu o wszytkich nie tylko o UMC czy coś. Wątpie czy Sokół albo Gural nagrali by album tylko dla przyjemności. Tak samo Peja - gdyby nie hip hop to najwyżej mógłby sprzątać ulice. Większość polskich raperów to jakby nie nagrywali to byliby zwykłymi mędami snującymi się bez powodu. Wyjątkami są raperzy-studenci oni jakby nie płacili im za rap to by sobie normalnie żyli jak każdy student, ale reszta? Jeszcze Tede nieźle pojechał z Buhhami to mi się podobało. Reszta to jak mój stary powiedział "kto by się tak wygłupiał za darmo" Rozkmińcie temat pozdro |
|
|
Hack
Administrator

Wiek: 19 Dołączył 1272 dni temu Posty: 3857 Skąd: Brick City
|
Wysłany: 2006-02-17, 13:12
|
|
|
Moim zdaniem nikt w Polsce nie robi rapu dla hajsu oprócz Verby ( a potem i tak zagadali że to pop ). Z tym jednym wyjątkiem, nie istnieje dla mnie komercja w tym kraju. Komercja, czyli nagrywanie kawałków pod to, jak się sprzedadzą. Moim zdaniem każdy, nawet Jeden Osiem L robi muze taką, jaka im się podoba - a dopiero potem, z gotową płytą w rękach - myślą, jakby tu na niej zarobić |
|
|
|
|
PeatR
Portal Team Lajtowe Akcje

Dołączył 1196 dni temu Posty: 2025 Skąd: Ostrów Wlkp.
|
Wysłany: 2006-02-17, 13:18
|
|
|
każdy kto nagrywa legalnie mysli o tym ze zarobi na tym ale chce tez jak najlepiej wypasc w oczach ludzi, a undergroundowcy mają inne podejscie oni robią to bo chca i lubia i to daje im przyjemność hehe choc nie mówie ze legalni nie robia tego tez dla siebie oni po prostu musza myslec o hajsie bo rap to showbiznes
[ Dodano: 2006-02-17, 13:19 ]
Hack, Tobie pewnie chodzi ze nikt nie robi rapu pod publike tylko to co lubi nagrywa (oprócz tych komercji) |
_________________ Sprawdź to!
 |
|
|
|
|
Hack
Administrator

Wiek: 19 Dołączył 1272 dni temu Posty: 3857 Skąd: Brick City
|
Wysłany: 2006-02-17, 13:29
|
|
|
PeatR, tak, o to mi chodzi Moja opinia może jest dosyć skrajna i niepopularna. Peja powiedział tak jakiś rok temu w Vivamacie. Rozkminiłem to dosyć głęboko i uznałem, że się z nim zgadzam A jeśli chodzi o nagrywanie rapu dla pieniedzy, a nie radości, to się nie zgadzam i uważam że wiele osób nagrywa dla satysfakcji |
|
|
|
|
Links
Moderator Reprezentuje Siebie

|
Wysłany: 2006-02-17, 14:40
|
|
|
| Hack napisał/a: | | A jeśli chodzi o nagrywanie rapu dla pieniedzy, a nie radości, to się nie zgadzam i uważam że wiele osób nagrywa dla satysfakcji |
ZGADZAM SIE! Takze uwazam ze 9/10 tej sceny nie robi tego dla kasy a co do zarabianiu na HH to napisałem wszytko w temacie o bogaczach z Prosto!
Hack |
|
|
PeatR
Portal Team Lajtowe Akcje

Dołączył 1196 dni temu Posty: 2025 Skąd: Ostrów Wlkp.
|
Wysłany: 2006-02-17, 15:13
|
|
|
| no nie mozemy byc do konca pewni co ci raperzy mysla w głebu duszy, bo na trackach mozna mówic wszystko ale czy to jest prawda? nawet jak uznani mc mówi "to prawda, tak jest na prawde, to prawdziwe" to moga nie mówić na serio |
_________________ Sprawdź to!
 |
|
|
|
|
Janca
Moderator ...jestem ja nie ma reszty!

Pomógł: 1 raz Wiek: 20 Dołączył 1249 dni temu Posty: 3580 Skąd: Whateva Man!
|
Wysłany: 2006-02-17, 16:49
|
|
|
Ja tam wierzę w robienie muzy dla przyjemności Wiadomo, że raperzy zpodziemia nie robia muzyki dla kasy bo nie sprzedaja tego Ale maisntream robi płyty dobre lub bardzo dobre Widzą to i chcą zarobić bo to owoc ich pracy oraz włożone serce To jest normalne ze ktoś chce się z własnej pracy utrzymywać TYLE. |
_________________ "Wise Men say, "It looks like rain today"
Crackled on the speakers
Trickle down the sleepy subway train"
 |
|
|
|
|
QL
V.I.P. Rap Gra

Dołączył 1200 dni temu Posty: 2315 Skąd: OSW
|
Wysłany: 2006-02-17, 17:10
|
|
|
dla satysfakcji i przyjemnośc to my mozemy sobie nagrywac przykładem jesy nasz mixtape |
|
|
edi
V.I.P.

|
Wysłany: 2006-02-17, 18:52
|
|
|
| jesli chodzi o peje, sokola czy gurala.... to powiem tak... kiedy oni zaczynali, to nikt im hajsu za to nie dawal.. przynajmniej takiego, ktory by do czegos motywowal, wiec niezaleznie czy byl hajs, czy nie poprostu to robili i mysle ze gdyby teraz nie mieli hajsu, to i tak robili by rap. a jesli chodzi o verbe, jeden osiem cwel itd. to wiadomo ze robia to tylko dla siana!! bo jak nie bylo siana to ich tez nie bbylo!!! |
_________________ Za Lechem przemierzamy cały świat,
Wiele sezonów, kilkanaście lat,
Jesteśmy zawsze tam, potęga nasza trwa,
Kolejorzu nigdy nie będziesz sam!
 |
| Ostatnio zmieniony przez edi 2006-02-17, 20:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zoar
Zajebisty Ziom

Wiek: 22 Dołączył 1179 dni temu Posty: 586 Skąd: Elbląg / Warszawa
|
Wysłany: 2006-02-17, 19:22
|
|
|
nieprzeczytalem zadnego posata w tym temacie... hmmm wiadome jest ze na muzyce trudno zarobic a jak sie uda to chce sie to ciagnac wiec po co tu wogole pisac takie bzdury... wiadome jest to ze chce sie ciagnac jakies $ z tego co sie robi... z tego co sie kocha a przyjemnoscia jest robienie tego co sie kocha i zarabiania na tym... kazdy tak che i nie powie ze nie!!
zreszta polowa ludzi na tym for to "dorosli" po 14 lat wiec co wy mozecie wiedziec...
pozdro i dopowiem ze nie chcailem nikogo urazic |
|
|
RaD
Moderator POPROSTU TRZYMAM POZIOM

Wiek: 19 Dołączył 1173 dni temu Posty: 1737 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2006-02-17, 19:43
|
|
|
| Dobry temat QL. Dokładnie o tym samym ostatnio myślałem. Moim zdaniem raperzy dzielą sie na 2 grupy: Ci co nagrywają jedynie na hajsu, tworzą specjalne nuty aby łatwo wpadały do ucha, łatwe teksty, łatwy przekaz itp. Druga grupa to raperzy którzy nagrywają prawdziwy rap, mimo wszytski sądze ze im ten troche zalezy na hajsie. Nie jest to ich głównym prioritetem ale jest. RESPECT DLA UNERGRANDA - czysta, bezkomercyjna muza |

|
|
|
|
|
zgred
HHF Team Zgred.a.k.a Rufus

Dołączył 1133 dni temu Posty: 1262 Skąd: Opatów
|
Wysłany: 2006-02-17, 20:03 Re: Raperzy a hajs
|
|
|
| QL napisał/a: | Nie wiem czy już był tak temat ale założe. Chodzi o to czy wierzycie jak jakiś MC mówi, że on nagrywa tylko dla przyjemności, dla własnej satysfakcji. Ja myśle, że jakby nie płacili to hip hop w Polsce chyba by nie istniał. Mówie tu o wszytkich nie tylko o UMC czy coś. Wątpie czy Sokół albo Gural nagrali by album tylko dla przyjemności. Tak samo Peja - gdyby nie hip hop to najwyżej mógłby sprzątać ulice. Większość polskich raperów to jakby nie nagrywali to byliby zwykłymi mędami snującymi się bez powodu. Wyjątkami są raperzy-studenci oni jakby nie płacili im za rap to by sobie normalnie żyli jak każdy student, ale reszta? Jeszcze Tede nieźle pojechał z Buhhami to mi się podobało. Reszta to jak mój stary powiedział "kto by się tak wygłupiał za darmo" Rozkmińcie temat pozdro |
to było najgłupsze stwierdzenie jakie w życiu przeczytałem...NIE MASZ ZIELONEGO POJĘCIA O RAPIE,nic kompletnie nie wiesz i co najważniejsze tego nie N-I-E R-O-Z-U-M-I-E-S-Z
a wiesz w ogóle co to jest hip-hop?bo chyba nie...dobra zacznijmy od początku przemówienia Ci o co be,
po pierwsze...gdy np.OSTR zaczynał to odrazu dla kabony?gdy on zaczynał nikt kurwa nie wiedział co to jest hip-hop człowieku!na początku nikt mu za to nie płacił on jeszcze tracił kwit i robił to z czystej zajawki.Dobra przejdźmy dalej np.1996 rok kto wtedy mógł zarobić na rapie?hmmm stwierdzenie proste -> NIKT
Gdyby nikt nie płacił raperom za to to nie było by legali a rap by był cały czas i będzie zawsze.Nie zrozumiesz nigdy tego póki sam nie zaczniesz nagrywać dla raperów to działa jak narkotyk a czy oni kokosy zarabiają na rapie?nie,a gdyby taki WSZ nie miał zajawki na rap to po co wydaje albumy?przecież ma MTV ma program swój i zarabia hajs na tym więc po co te albumy wydaje?bo chce se dorobić?
Ty nic kompletnie nie rozumiesz men ZERO POJĘCIA bo nie wiesz czym jest tak naprawde rap.
A powiedz...czy twój tata chodziłby do pracy gdyby nie dostawał za to kabony?I co?tylko Tede zdobył twój szacunek bo nagrał nielegale za których nie dostał kwitu?rap z zajawki ma każdy mainstream mc tylko twoja głowa nie potrafi tego pojąć.
Wiesz dlaczego ludzie nagrywający chcą wydać legal?tylko po to żeby mogło ich usłyszeć szersze grono i po to by mieć satysfakcji z leżącej w sklepie płyty.
[ Dodano: 2006-02-17, 20:08 ]
| RaD napisał/a: | | Dobry temat QL. Dokładnie o tym samym ostatnio myślałem. Moim zdaniem raperzy dzielą sie na 2 grupy: Ci co nagrywają jedynie na hajsu, tworzą specjalne nuty aby łatwo wpadały do ucha, łatwe teksty, łatwy przekaz itp. Druga grupa to raperzy którzy nagrywają prawdziwy rap, mimo wszytski sądze ze im ten troche zalezy na hajsie. Nie jest to ich głównym prioritetem ale jest. RESPECT DLA UNERGRANDA - czysta, bezkomercyjna muza |
no w sumie moge Cie oświecić...wiesz co to jest underground?bo chyba nie,jak ktoś jest w undergroundzie to nie znaczy wcale,że ktoś nie wychodzi na legalu.Przykład? OSWP ( Osiedle Wojska Polskiego) znasz?nie?to jest właśnie underground,ekipa wychodzi na legalu a mimo tego przez słabą promocje i wytwónie są nieznani szerszej publiczności,to jest właśnie underground i nie zależy czy jesteś na legalu czy nie. |
|
|
|
|
RaD
Moderator POPROSTU TRZYMAM POZIOM

Wiek: 19 Dołączył 1173 dni temu Posty: 1737 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2006-02-17, 20:10
|
|
|
| Cytat: | | 1996 rok kto wtedy mógł zarobić na rapie?hmmm stwierdzenie proste -> NIKT |
Widac ze nasz sie na histori polskiego hh <lol>
Rok 1995 Liroy wydaje płyte a po kilku miesiącach osiąga nakład sprzedaży 300 tysięcy !
Każdy zajarałsie tym rodzajem muzyki, niemówie ze odrazu odstawiali komerche, ale patrząc na liroya hip-hop morze sie baaaardzo dobrze sprzedać |
|
|
|
|
Links
Moderator Reprezentuje Siebie

|
Wysłany: 2006-02-17, 20:12
|
|
|
| Cytat: | | no w sumie moge Cie oświecić...wiesz co to jest underground?bo chyba nie,jak ktoś jest w undergroundzie to nie znaczy wcale,że ktoś nie wychodzi na legalu.Przykład? OSWP ( Osiedle Wojska Polskiego) znasz?nie?to jest właśnie underground,ekipa wychodzi na legalu a mimo tego przez słabą promocje i wytwónie są nieznani szerszej publiczności,to jest właśnie underground i nie zależy czy jesteś na legalu czy nie. |
WSP tez wydali płytke na legalu a promocji praktycznie nie ma. Gdyby nie projekt Juras/Wigor to niewiedomo by bylo co to WSP. Swoja drogą obydwie płyty zajebiste! |
|
|
edi
V.I.P.

|
Wysłany: 2006-02-17, 20:14
|
|
|
"Pozostań w podziemiu, ale na legal sie wynurz"Qlop.. dokaldnie tak uwazam. oczywiscie sa sklady ktore robia to dla hajsu, ale pamietaj o tych ktorzy tworzyli wtedy gdy tego hajsu nie bylo. Bo wiesz to jest tak ze jak za to jest hajs, to fajnie, a jak nie ma to tez jest fajnie i to jest zdrowe podejscie. wierze ze jest ono prawdziwe dla wiekszosci polskich artystow.
[ Dodano: 2006-02-17, 20:15 ]
wtedy byl juz spawacz i pierwsza plytka slu!!! |
_________________ Za Lechem przemierzamy cały świat,
Wiele sezonów, kilkanaście lat,
Jesteśmy zawsze tam, potęga nasza trwa,
Kolejorzu nigdy nie będziesz sam!
 |
|
|
|
|
|