FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Statystyki

Poprzedni temat «» Następny temat
Przypałowy featuring czy krok w dobra stronę?
Autor Wiadomość
PeatR 
Portal Team
Lajtowe Akcje

Dołączył 1196 dni temu
Wysłany: 2006-03-07, 18:14   Przypałowy featuring czy krok w dobra stronę?
Ostatnio nasunęła mi sie pewna myśl, skoro uznani w środowisku raperzy zaczynają nagrywac wspólne kawałki z rozchwytywanymi ( :N, ) gwiazdami muzyki pop, to czy nie śmierdzi tu komerchą, czy moze stoją za tym jakieś dziwne powiązania? A może po prostu raperzy uznali że nie można sie zamykać w wąskim gronie i dobrą promocją swojej muzyki jest taki właśnie featuring. Przejde do konkretów - Gural i niejaka K.Klich - zastawia mnie fakt, co skłoniło DGE aby wystąpić na jej płycie, być może chodzi tu o te "tajne powiązania" tzn jako że Gural przeszedł do Wielkiego Joł [z którym ostatnio dziwnie rzeczy się dzieja], gdzie Tede nagrał juz 'superprzebój' wykorzystując w refrenie Z. Śośnicką, to miało to wpływ na skomercjalizowanie tegoż rapera. Wiadomo, w USA od dawna jest znana opcja piosenkarka-raper, ale tam rap jest tak popularny jak u nas bigos. W Polsce natomiast mamy dopiero zalążek takich współprac, te które mi przychodzą w tej chwili na myśl to P.Markowska-Sycha, FunkyFilon-K.Paschalska, M.Brodka-Liroy, M.Brodka-WSZ&CNE. Ale najbardziej zaskoczył mnie wcześniej wspomniany numer Gurala z K.Klich. Kawalka jeszcze nie słyszałem, nie twerdze wcale też ze wspólne kawałki artystów rapowych i wykonawców innych garunków to kaszany, przykładem może być "Jeden taki dzien" SLU & Sweet Noise, choć to juz troche inny typ międzygatunkowej współpracy. Myśle tak sobie, że jeśli powiedzmy Mezo nagrał by kawałek z Kasia Klich, to zaraz by były głosy: "sprzedał się" itp. A jako ze jest to uznany mc - Gural - raczej niespodziewam sie nieprzychylnych opinii. Jak Wy odbieracie całe to zjawisko wspólnych nagrywek tak odmiennych artystów?

Hack 
Administrator

Dołączył 1272 dni temu
Wysłany: 2006-03-07, 18:36   
Wszystko zależy od artysty i kawałka również. Przykładowo jak bym dostał propozycję od Natalii Kukulskiej to poważnie musiałbym się zastanowić, jednakże z Brodką albo Patrycją Markowską chętnie bym nagrał, bo moim zdaniem po prostu ładnie śpiewają :) Może na solową płytę tych akurat piosenkarek bym nie zaprosił, ale na zaproszenie bym przystał ;)

des 
V.I.P.
DeStudio.prv.pl

Dołączył 1179 dni temu
Wysłany: 2006-03-07, 19:16   
no to jest zjawisko hejterow... wszyscy zakodowali niechec do meza i po nim jada, a ze gurala lubia to go obstawiaja w spokoju... w sumie to mi to lotto kto z kim nagrywa ;) wazne zeby kawalek byl elo ;)

QL 
V.I.P.
Rap Gra

Dołączył 1200 dni temu
Wysłany: 2006-03-07, 20:23   
no dokładnie Mezo nagra coś to wszyscy po nim jadą a Gural nagra z piosenkarką i oczywiscie wszyscy go wielbią, moje zdanie jest takie ze najlepiej jak jakaś dziewczyna wystepuje u rapera na refrenie i moze to byc nawet popowa, takie koneksje mogą być tylko zeby nie przerodziło sie to w jakiś superwielki hit którego mozna posłuchać 15 razy na dzien, a ja bym mógł nagrac z Brodką a potem bym ją zaprosił na kolacje hehe

Janca 
Moderator
...jestem ja nie ma reszty!

Dołączył 1249 dni temu
Wysłany: 2006-03-07, 21:12   
Ale fakt jest taki, że Mezo się najpierw sprzedał a potem nagrał kawałek z Kasią Wilk czy jak ona tam ma :D A Gural jest uznanym artystą, który zdobył szacunek w kręgach HH i moim zdaniem teraz chce pokazać rap szerszej publiczności nie ograniczając się w ten sposób gatunkowo i nie mówię, że każdy kawałek, który nagra Mezo to z góry lipa ;)

edi 
V.I.P.

Dołączył 1188 dni temu
Wysłany: 2006-03-07, 22:18   
tak sie sklada ze czytalem wywiad z guralem. jak wiadomo kasia klich jest zyciowa partnerka yaro, yaro i gural to kumple. gural mowil ze jesli mialby zrobic kawalek z jakas laseczka to tylko z klich, do tego koneksje z yaro i juz, wyszlo. niesadze, zeby to byl jakis chwyt komercyjny, jakos nie przemawia do mnie to ze pdg bedzie kiedykolwiek komercyjne :D
Kolejorzu nigdy nie będziesz sam!

PeatR 
Portal Team
Lajtowe Akcje

Dołączył 1196 dni temu
Wysłany: 2006-03-08, 15:31   
tak sie domyślałem ze chodzi tu o koneksje z Yaro, tylko zeby sie potem nie okazało że Gural nagra z Reni Jusis czy coś w tym stylu. Odnośnie mojej pierwszej wypowiedzi dodam że w rapie polskim jest jeszcze duzo kawałków wspólnych z artystami "bardziej znanymi", np Kasta Skład nagranie - 123 :D zajebiste rymy chłopaków z Kasty i Kurnat na refrenie (o ile dobrze pamiętam to jest to koleś z zespołu Raz Dwa Trzy :t )

QL 
V.I.P.
Rap Gra

Dołączył 1200 dni temu
Wysłany: 2006-03-08, 16:59   
hehe ciekawe kto nagra z WIśniewskim

Links 
Moderator
Reprezentuje Siebie

Dołączył 1092 dni temu
Wysłany: 2006-03-08, 18:59   
Ostatnio jest tak ze prawie na kazdej płycie hiphopowej w polsce jest dziewczęcy refren i to nikomu nie przeszkadza, a jak juz jest znane nazwisko popowe to wszyscy sie rzucaja ze to komercha i sprzedanie sie :? Ja to odbieram tak ze kazdy ma swój rozum i kazdy robi to co uwaza za właściwe a pierdoli opinie innych. W sumie taki kawałek Gurala z Kasią nie przyniesie korzyści hajsowej raperowi powniewaz i tak on jest na abumie piosenkarki a nie sądze zeby fani Kasi Klich po przesłuchaniu tegoż kawałka kupili potem Drewnianej Małpy Rock albo inna produkcje DGE :wink:
Robi tak bo uwaza to za własciwe. Ja osobiście lubie spiewane refreny po dobrych zwrotkach raperów, oczywiście dobrych a nie takie coś jak "Ważne" :o Na przykład bardzo mnie ucieszyła no i zaciekawiła zarazem wiadomośc o tym ze Ostry ma nagrywać z Brodką bo to by było dobre, z tych wszytkich popowych "gwiazd" chyba najbardziej lubie Brodke i Sistars (Chwila z N1 jest bardzo spoko) więc ich wspólne kawałki z raperami mi sie podobają. A ten projekt Ostry/Brodka bym chyba nawet kupił gdyby doszedł do skutku :wink:

dobry temat, więcej takich gdzie mozna sie głębiej wypowiedziec i podyskutować :D

PeatR 
Portal Team
Lajtowe Akcje

Dołączył 1196 dni temu
Wysłany: 2006-03-08, 19:58   
LinKs napisał/a:
A ten projekt Ostry/Brodka bym chyba nawet kupił gdyby doszedł do skutku

ostry na swojej nowej płycie (tj. "7" :P ) nawija takie coś, że czeka na wspólny kawałek Lerka i Mandaryny, mówi to z ironią, więc jak można sie łatwo skapnąć nie jest za takim czymś, więc dziwne gdyby sam nagrał z Brodką. Choc z drugiej strony Brodka to osoba inna niz te popowe gwiazdy, a do tego ma na swoim koncie numery z raperami (patrz wyżej). Toteż myśle że gdyby OSTR zdecydowałby sie na taką współprace wiedziałby co robi, dla mnie jest on takim raperem który ostatni by "sie sprzedał", dlatego licze ze to coś będzie dobre, a nie robione byle by hajs zgarnąć 8-[

Links 
Moderator
Reprezentuje Siebie

Dołączył 1092 dni temu
Wysłany: 2006-03-08, 23:02   
PeatR napisał/a:
dla mnie jest on takim raperem który ostatni by "sie sprzedał", dlatego licze ze to coś będzie dobre, a nie robione byle by hajs zgarnąć

Ja nierozumiem co tu ma sprzedanie sie do tego?? Przeciez jak nagrywa płyte wspólna to nie dostaje więcej kasy a wręcz przeciwnie - więc sprzedanie sie tutaj nie ma nic wspólnego z tym :| Moze jedynie sie pokazac przy takiej gwiezdzie pop, no ale Ostry chyba tego nie potrzebuje bo wydał wkoncu juz te 7 krązków, jest rozpoznawalny w środowisku Hiphopowym, Gural, Tede czy Numer 1 tez.

QL 
V.I.P.
Rap Gra

Dołączył 1200 dni temu
Wysłany: 2006-03-09, 08:44   
mogło by sie cos wydarzyc a rapie jakies featuringi kontrowersyjne :D jakies nowe brzmienia

PeatR 
Portal Team
Lajtowe Akcje

Dołączył 1196 dni temu
Wysłany: 2006-03-09, 13:56   
LinKs, wiesz taki np OSTR mimi ze pokazali go pare razy w Teleexperesie jest znany tylko w środowisku hh. To "sprzedał" można zamienić na "sprzedawałby sie" w sensie większego popytu na jego muzykę, popatrzmy: wiadomo Ostry nie musi pchac ludziom materiału na siłę - duzo wiary nabywa jego płyty drogą kupna, ale stosunkowo mało ludzi go zna. Gdyby nagrał płytę z Brodką to gdyby taki przeciętny "hitowiec" usłyszał coś Ostrego to by było: "aaa, to ten co z Brodką nagrał..." Czyli Adaś schodzi na drugi plan. Mogłoby sie tez zdarzyc właśnie to że miałby wiecej popytu na swoją rzecz, bo ten sam "hitowiec" (:P) moze pomyśleć: "... fajne to, nieźle nawija, sprawdzę jego płytę". Nie wiem czy skumaliscie ale taka współpraca może sie odbić w dwa sposoby na artyście hiphopowym.

Links 
Moderator
Reprezentuje Siebie

Dołączył 1092 dni temu
Wysłany: 2006-03-09, 13:57   
QL napisał/a:
mogło by sie cos wydarzyc a rapie jakies featuringi kontrowersyjne

ja bym tego niechcial, po co robic z rapu sensacje i jakies trendy :| jebać media :twisted:

PeatR napisał/a:
"aaa, to ten co z Brodką nagrał..."

no na tym to chyba mu nie zalezy :)

PeatR napisał/a:
"... fajne to, nieźle nawija, sprawdzę jego płytę".

mysle ze to by byl jakiś 1 ze 100, poniewaz ci co sluchaja popu to raczej z tzw HH wolą Verbe albo 18L :wink:

Hack 
Administrator

Dołączył 1272 dni temu
Wysłany: 2006-03-09, 14:58   
Ciągle się przewija temat "sprzedawania się"... :| Jak Wy to rozumiecie, bo chyba inaczej niż ja :N,

Odpowiedz do tematu