|
Dobry MC |
| Autor |
Wiadomość |
Janca
Moderator ...jestem ja nie ma reszty!

Pomógł: 1 raz Wiek: 20 Dołączył 1249 dni temu Posty: 3580 Skąd: Whateva Man!
|
Wysłany: 2006-02-02, 09:39 Dobry MC
|
|
|
W tym temacie chciałbym poruszyć kilka kwestii A mianowicie co wg WAS powinno cechować dobrego MC? Na co zwracacie szczególną uwage: Czy jest to flow, tekst, przekaz, technika itd. I czy wg was dobrym MC może być tylko taki który świetnie daje na wolnym ;] W g mnie nie Przykład Eldo słabo jeździ na wolno chociaż słyszałem tylko bitwe w Płocku ale tekst pisane na płytki Grammatika czy solówki ma przekozackie ;] I jeszcze jedno czy fristajlu można się nauczyć? |
_________________ "Wise Men say, "It looks like rain today"
Crackled on the speakers
Trickle down the sleepy subway train"
 |
| Ostatnio zmieniony przez Janca 2006-02-02, 11:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
des
V.I.P. DeStudio.prv.pl

Wiek: 19 Dołączył 1179 dni temu Posty: 3560 Skąd: Detroit Grammar
|
Wysłany: 2006-02-02, 09:59
|
|
|
Płynny flow, mocne teksty, przekaz... i najlepiej jezeli chociaz troche umialby jechac na wolno...
frestylu mozna sie nauczyc pod warunkiem ze ma sie duzy zasob słow |
_________________ http://www.myspace.com/despozdro !
 |
|
|
|
|
Maren
Moderator Brzydki,Zły i Szczery

|
Wysłany: 2006-02-02, 11:33
|
|
|
według mnie to najbardziej ważny jest przekaz, pozniej tekst, i na końcu flow :P. Jest przykład Małolata rymy nie są może pierwsza klasa a płytka wszystkim sie podoba bo jest prosty i zrozumiały przekaz, i flow w miarę dobry |
_________________ "Jeśli Masz Liste 10 Najlepszych To 9 Musisz Skreślić Bo Jestem Ja Nie Ma Reszty"
 |
|
|
|
|
malalka
Super Ziomek pyszne pomaranczko ;)

|
Wysłany: 2006-02-02, 13:37
|
|
|
strasznie mnie drazni jak ktos przeciaga koncowki zeby sie wpasowac w bit albo cos.. tak jakby sylabizowal ostatni wyraz. to jest chyba pierwsza rzecz jaka "wpada mi w ucho" jak slysze jakis utwor. i potem juz nie slucham bo za kazdym razem drazni mnie to bardziej..
to takie moje zdanie.. |
|
|
|
|
des
V.I.P. DeStudio.prv.pl

Wiek: 19 Dołączył 1179 dni temu Posty: 3560 Skąd: Detroit Grammar
|
Wysłany: 2006-02-02, 14:20
|
|
|
| malalka napisał/a: | strasznie mnie drazni jak ktos przeciaga koncowki zeby sie wpasowac w bit albo cos.. tak jakby sylabizowal ostatni wyraz. to jest chyba pierwsza rzecz jaka "wpada mi w ucho" jak slysze jakis utwor. i potem juz nie slucham bo za kazdym razem drazni mnie to bardziej..
to takie moje zdanie.. |
zgadzam sie troche to denerwujace ale czasami tak sie robi by cos podkreslic |
_________________ http://www.myspace.com/despozdro !
 |
|
|
|
|
malalka
Super Ziomek pyszne pomaranczko ;)

|
Wysłany: 2006-02-02, 14:24
|
|
|
| no to rozumiem, ale najgorzej jak sie podkresla to co 2 zdanie ;p |
|
|
|
|
edi
V.I.P.

|
Wysłany: 2006-02-02, 14:33
|
|
|
| Maren napisał/a: | | ważny jest przekaz, pozniej tekst, i na końcu flow |
dokladnie... nie jest wazna muzykalna otoczka w stylu flow itd. wiadomo to fajnie brzmi i wpada w ucho, ale wole jak mc, wie o czym rymuje. jesli chodzi o to czy freestylu mozna sie nauczyc.... uwazam ze mozna sie nauczyc pisac dobre teksty, mozna cwiczyc i zlapac dobry flow... ale najlatwiej jest nuaczyc sie freestylu... naprawde wystarczy byc osluchanym w polskim hh, a slowa leca same... tak jak des powiedzial, wazne aby miec duzy zasob slow.
| Cytat: | strasznie mnie drazni jak ktos przeciaga koncowki zeby sie wpasowac w bit albo cos.. tak jakby sylabizowal ostatni wyraz. to jest chyba pierwsza rzecz jaka "wpada mi w ucho" jak slysze jakis utwor. i potem juz nie slucham bo za kazdym razem drazni mnie to bardziej..
to takie moje zdanie.. |
no zgadzam sie.... mi np, przeszkadzalo sapanie wolsztajna (:P) na pierwszych nagywkach kasty... |
_________________ Za Lechem przemierzamy cały świat,
Wiele sezonów, kilkanaście lat,
Jesteśmy zawsze tam, potęga nasza trwa,
Kolejorzu nigdy nie będziesz sam!
 |
|
|
|
|
Janca

|
Wysłany: 2006-02-02, 14:46
|
|
|
| edi napisał/a: | | naprawde wystarczy byc osluchanym w polskim hh, a slowa leca same... |
Tylko wtedy możesz polecieć jakimis podobnymi tekstami i czasami posądzą Cie o podrabianie i brak własnego stylu |
Crackled on the speakers
 |
|
|
|
|
PeatR
Portal Team Lajtowe Akcje

Dołączył 1196 dni temu Posty: 2025 Skąd: Ostrów Wlkp.
|
Wysłany: 2006-02-02, 14:47
|
|
|
wielu sie przyczepiało do Wallego o sapanie a mi tam nie robiło jakieś wielkiej różnicy, a np MES w niektórych nagrywkach robi takie "chssssss" tzw powstrzymywanie sliny i tez mnie to nie drazni choc zwraca uwage (zalezy pod jakim bitem tez) a według mnie najważniejszy jest tekst (jesli chodzi o nielegale) bo na przykład w moim przypadku jest tak ze walne jakis spoko tekscik a z wykonaniem trudniej i zdarza sie nie wpaść w bita a na legalu to raczej teraz flow sie liczy ale tresć jest równie ważna (przynajmniej w większości). Jeśli chodzi o technike to dobre zdanie powiedział kiedyś Guralesko że "styl ma sie jeden ale technik można zastosować wiele", to ubarwnia nagranie wg mnie. |
_________________ Sprawdź to!
 |
|
|
|
|
Janca

|
Wysłany: 2006-02-02, 14:50
|
|
|
Co do Mesa to wg mnie ma jedno lepszych flow w Polsce i bardzo swobodnie po bicie "pływa" Mi jak większości zależy najbardziej na przekazie z tym, że musi to być w jakis dobry sposób ukazane ;] Bo jak sie nie da zrozumiec kogoś to skąd mam wiedzieć co ten koleś chciał mi powiedzieć? Przykład, Fu: musiałem kilka razy przesłuchac zwrote na BC zanim zrozumiałem dobrze |
Crackled on the speakers
 |
|
|
|
|
edi
V.I.P.

|
Wysłany: 2006-02-02, 14:52
|
|
|
| janca napisał/a: | | Tylko wtedy możesz polecieć jakimis podobnymi tekstami i czasami posądzą Cie o podrabianie i brak własnego stylu |
nie chodzi o to, by rymowac jak ktos tam kiedys zarymowal... chodzi o to, ze jak jestes osluchany, to jak ktos ci poda wyraz to ty mozesz podać pelno wyrazow ktore sie z nim rymuja... i tego uczy hip-hop. |
 |
|
|
|
|
Janca

|
Wysłany: 2006-02-02, 14:57
|
|
|
Ale mi chodzi o to że niektóre rymy sa oklepane i często brzmia podobnie i ktos może skojarzyć, ze to nie Twój rym Ja np. byłem kiedys na takich występach i kolesie tam rapowali ale to cieniasy i dali tam taki wers i to nie na wolno "Ty jestes żałosny gdy jesteś zazdrosny" I co? Ni kojarzysz tego? :> Ja od razu skumałem, że to zerżnięte z Gurala jest Ale to słabeusze i nie o to mi chodzi Możesz czasem sobie przypomnieć że ten raper tak poleciał fajnie to brzmiało i zarymujesz troche inaczej jak on ale sens będzie ten sam tylko forma nieco się będzie różnic |
Crackled on the speakers
 |
|
|
|
|
edi
V.I.P.

|
Wysłany: 2006-02-02, 15:05
|
|
|
| no to chodzi nam zupelnie o co innego... |
 |
|
|
|
|
Janca

|
Wysłany: 2006-02-02, 15:17
|
|
|
| edi napisał/a: | | no to chodzi nam zupelnie o co innego... |
Całkiem możliwe |
Crackled on the speakers
 |
|
|
|
|
Links
Moderator Reprezentuje Siebie

|
Wysłany: 2006-02-02, 15:35
|
|
|
dla mnie najwaznieszy jest tekst i flow, dopiero potem przekaz który i tak zawykle sie znajdzie. mysle ze wazniejsze sa słowa i flow no bo jak to jest dobre to z przyjemnoscia sie slucha nawet bez przekazu. jak jest przekaz a wszystko inne do dupy to jednak niebardzo ma sie przyjemnosc ze sluchania. przekaz jest wazny ale jest łatwiejszy do opanowania od dobnrego flow no i rymów moge sie mylic oczywiscie... |
|
|
|
|