FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Statystyki

Poprzedni temat «» Następny temat
Dobry MC
Autor Wiadomość
Janca 
Moderator
...jestem ja nie ma reszty!

Dołączył 1249 dni temu
Wysłany: 2006-02-02, 09:39   Dobry MC
W tym temacie chciałbym poruszyć kilka kwestii :D A mianowicie co wg WAS powinno cechować dobrego MC? Na co zwracacie szczególną uwage: Czy jest to flow, tekst, przekaz, technika itd. I czy wg was dobrym MC może być tylko taki który świetnie daje na wolnym ;] W g mnie nie ;) Przykład Eldo słabo jeździ na wolno chociaż słyszałem tylko bitwe w Płocku ;) ale tekst pisane na płytki Grammatika czy solówki ma przekozackie ;] I jeszcze jedno czy fristajlu można się nauczyć? :D

Ostatnio zmieniony przez Janca 2006-02-02, 11:42, w całości zmieniany 1 raz  

des 
V.I.P.
DeStudio.prv.pl

Dołączył 1179 dni temu
Wysłany: 2006-02-02, 09:59   
Płynny flow, mocne teksty, przekaz... i najlepiej jezeli chociaz troche umialby jechac na wolno...
frestylu mozna sie nauczyc pod warunkiem ze ma sie duzy zasob słow ;)

Maren 
Moderator
Brzydki,Zły i Szczery

Dołączył 1319 dni temu
Wysłany: 2006-02-02, 11:33   
według mnie to najbardziej ważny jest przekaz, pozniej tekst, i na końcu flow :P :P. Jest przykład Małolata rymy nie są może pierwsza klasa a płytka wszystkim sie podoba bo jest prosty i zrozumiały przekaz, i flow w miarę dobry :D

malalka 
Super Ziomek
pyszne pomaranczko ;)

Dołączyła 1188 dni temu
Wysłany: 2006-02-02, 13:37   
strasznie mnie drazni jak ktos przeciaga koncowki zeby sie wpasowac w bit albo cos.. tak jakby sylabizowal ostatni wyraz. to jest chyba pierwsza rzecz jaka "wpada mi w ucho" jak slysze jakis utwor. i potem juz nie slucham bo za kazdym razem drazni mnie to bardziej.. :D
to takie moje zdanie.. ;)

des 
V.I.P.
DeStudio.prv.pl

Dołączył 1179 dni temu
Wysłany: 2006-02-02, 14:20   
malalka napisał/a:
strasznie mnie drazni jak ktos przeciaga koncowki zeby sie wpasowac w bit albo cos.. tak jakby sylabizowal ostatni wyraz. to jest chyba pierwsza rzecz jaka "wpada mi w ucho" jak slysze jakis utwor. i potem juz nie slucham bo za kazdym razem drazni mnie to bardziej.. :D
to takie moje zdanie.. ;)

zgadzam sie ;) troche to denerwujace ale czasami tak sie robi by cos podkreslic ;)

malalka 
Super Ziomek
pyszne pomaranczko ;)

Dołączyła 1188 dni temu
Wysłany: 2006-02-02, 14:24   
no to rozumiem, ale najgorzej jak sie podkresla to co 2 zdanie ;p

edi 
V.I.P.

Dołączył 1188 dni temu
Wysłany: 2006-02-02, 14:33   
Maren napisał/a:
ważny jest przekaz, pozniej tekst, i na końcu flow

dokladnie... nie jest wazna muzykalna otoczka w stylu flow itd. wiadomo to fajnie brzmi i wpada w ucho, ale wole jak mc, wie o czym rymuje. jesli chodzi o to czy freestylu mozna sie nauczyc.... uwazam ze mozna sie nauczyc pisac dobre teksty, mozna cwiczyc i zlapac dobry flow... ale najlatwiej jest nuaczyc sie freestylu... naprawde wystarczy byc osluchanym w polskim hh, a slowa leca same... tak jak des powiedzial, wazne aby miec duzy zasob slow.
Cytat:
strasznie mnie drazni jak ktos przeciaga koncowki zeby sie wpasowac w bit albo cos.. tak jakby sylabizowal ostatni wyraz. to jest chyba pierwsza rzecz jaka "wpada mi w ucho" jak slysze jakis utwor. i potem juz nie slucham bo za kazdym razem drazni mnie to bardziej..
to takie moje zdanie..

no zgadzam sie.... mi np, przeszkadzalo sapanie wolsztajna (:P) na pierwszych nagywkach kasty...
Kolejorzu nigdy nie będziesz sam!

Janca 
Moderator

Dołączył 1249 dni temu
Wysłany: 2006-02-02, 14:46   
edi napisał/a:
naprawde wystarczy byc osluchanym w polskim hh, a slowa leca same...

Tylko wtedy możesz polecieć jakimis podobnymi tekstami i czasami posądzą Cie o podrabianie i brak własnego stylu ;)

PeatR 
Portal Team
Lajtowe Akcje

Dołączył 1196 dni temu
Wysłany: 2006-02-02, 14:47   
wielu sie przyczepiało do Wallego o sapanie a mi tam nie robiło jakieś wielkiej różnicy, a np MES w niektórych nagrywkach robi takie "chssssss" tzw powstrzymywanie sliny i tez mnie to nie drazni choc zwraca uwage :D (zalezy pod jakim bitem tez) a według mnie najważniejszy jest tekst (jesli chodzi o nielegale) bo na przykład w moim przypadku jest tak ze walne jakis spoko tekscik a z wykonaniem trudniej i zdarza sie nie wpaść w bita :D :P a na legalu to raczej teraz flow sie liczy ale tresć jest równie ważna (przynajmniej w większości). Jeśli chodzi o technike to dobre zdanie powiedział kiedyś Guralesko że "styl ma sie jeden ale technik można zastosować wiele", to ubarwnia nagranie wg mnie.

Janca 
Moderator

Dołączył 1249 dni temu
Wysłany: 2006-02-02, 14:50   
Co do Mesa to wg mnie ma jedno lepszych flow w Polsce i bardzo swobodnie po bicie "pływa" :) Mi jak większości zależy najbardziej na przekazie z tym, że musi to być w jakis dobry sposób ukazane ;] Bo jak sie nie da zrozumiec kogoś to skąd mam wiedzieć co ten koleś chciał mi powiedzieć? Przykład, Fu: musiałem kilka razy przesłuchac zwrote na BC zanim zrozumiałem dobrze :P

edi 
V.I.P.

Dołączył 1188 dni temu
Wysłany: 2006-02-02, 14:52   
janca napisał/a:
Tylko wtedy możesz polecieć jakimis podobnymi tekstami i czasami posądzą Cie o podrabianie i brak własnego stylu

nie chodzi o to, by rymowac jak ktos tam kiedys zarymowal... chodzi o to, ze jak jestes osluchany, to jak ktos ci poda wyraz to ty mozesz podać pelno wyrazow ktore sie z nim rymuja... i tego uczy hip-hop.

Janca 
Moderator

Dołączył 1249 dni temu
Wysłany: 2006-02-02, 14:57   
Ale mi chodzi o to że niektóre rymy sa oklepane i często brzmia podobnie i ktos może skojarzyć, ze to nie Twój rym :/ Ja np. byłem kiedys na takich występach i kolesie tam rapowali ale to cieniasy :D i dali tam taki wers i to nie na wolno "Ty jestes żałosny gdy jesteś zazdrosny" I co? Ni kojarzysz tego? :> :P Ja od razu skumałem, że to zerżnięte z Gurala jest :D Ale to słabeusze i nie o to mi chodzi ;) Możesz czasem sobie przypomnieć że ten raper tak poleciał fajnie to brzmiało i zarymujesz troche inaczej jak on ale sens będzie ten sam tylko forma nieco się będzie różnic ;)

edi 
V.I.P.

Dołączył 1188 dni temu
Wysłany: 2006-02-02, 15:05   
no to chodzi nam zupelnie o co innego...

Janca 
Moderator

Dołączył 1249 dni temu
Wysłany: 2006-02-02, 15:17   
edi napisał/a:
no to chodzi nam zupelnie o co innego...

Całkiem możliwe :mrgreen:

Links 
Moderator
Reprezentuje Siebie

Dołączył 1092 dni temu
Wysłany: 2006-02-02, 15:35   
dla mnie najwaznieszy jest tekst i flow, dopiero potem przekaz który i tak zawykle sie znajdzie. mysle ze wazniejsze sa słowa i flow no bo jak to jest dobre to z przyjemnoscia sie slucha nawet bez przekazu. jak jest przekaz a wszystko inne do dupy to jednak niebardzo ma sie przyjemnosc ze sluchania. przekaz jest wazny ale jest łatwiejszy do opanowania od dobnrego flow no i rymów :) moge sie mylic oczywiscie...

Odpowiedz do tematu