|
Redman |
| Autor |
Wiadomość |
Hack
Administrator

Wiek: 19 Dołączył 1234 dni temu Posty: 3838 Skąd: Brick City
|
Wysłany: 2005-10-13, 17:25 Redman
|
|
|
Redman (prawdziwe imię - Reggie Noble) urodzony został 23 kwietnia 1970 roku w Newark. Uważany jest za niezwykle utalentowanego MC, którego drugą naturą jest rymowanie. Swoją ksywkę uzyskał dzięki incydentowi z dzieciństwa, kiedy to został rzucony śnieżką przez małą dziewczynkę, i jego policzki stały się bardzo czerwone. Redman uczęszczał do Montclair State College, gdzie także "dorabiał sobie" sprzedając crack i marihuanę. W końcu odbił z tej drogi życia i postanowił zostać raperem. Konsekwentnie ulepszał swoje umiejętności, freestyle'ował, nagrywał mixtape'y, nawiązywał kontakty. W końcu, dostał szansę od Ericka Sermona (z którym 2 lata dzielił mieszkanie). Po raz pierwszy oficjalnie Redmana można było usłyszeć na albumie EPMD "Business As Usual", w kawałku zatytułowanym "Hardcore". Był to moment przełomowy w jego solowej karierze.
Wkrótce zapisał się do wytwórni Def Jam, i dołączył do Hit Squadu, do którego należeli już członkowie EPMD, Das EFX, oraz K-Solo. Label wypuścił na rynek jego singiel "Blow Your Mind". Wydawnictwo zostało dobrze przyjęte, a świat powoli zapoznawał się z funkiem Reggiego. 22 września 1992 roku światło dzienne ujrzał pierwszy solowy album Redmana, zatytułowany "Whut? Thee Album". Dzieło zostało uznane za wybitne, a Reggie za jednego z najlepszych raperów ze wschodniego wybrzeża. Def Jam wydał 2 kolejne single - "Time 4 Sum Aksion" oraz "Tonight's Da Night". Cały album wyprodukował Erick Sermon.
Niedługo po świetnym debiucie, rozpadło się EPMD, oraz Hit Squad. Redman postanowił podążać za Sermonem, i dołączył do nowo powstałego zespołu Def Squad. W jego skład wchodzili także sam Sermon, Keith Murray oraz Jamal. W listopadzie 1994 roku, Def Jam wypuścił drugi album Noble'a "Dare iz a darkside". Był to bardzo specyficzny album, brzmiący jednorako, mrocznie, ale przy tym niepowtarzalnie. Sam bohater dopracował swoje flow (i tak znakomite), a także więcej produkował. To z tego albumu pochodzi hit "Rockafella". Ogólnie, album przyjęto dobrze, ale o wiele gorzej niż debiut.
Redman solidnie przepracował kolejne 2 lata, i w 1996 roku wypuścił swoją trzecią solówkę - "Muddy Waters". Po raz kolejny jego styl ewoluował, album brzmiał inaczej od "Whut? Thee Album" i "Dare iz a darkside". Na uwagę zasługuje kawałek, który był kontynuacją współpracy z Method Manem - "Whateva Man", a także kolaboracja Reda z K-Solo ("Its like that") oraz numer "Pick It Up".
Wiosną 1998 roku, płytę wydał cały Def Squad. Poziom albumu "El Nino"zdecydowanie podnosi swoim rapem Redman, ochrzczony Funk Doctor Spot'em. Niedługo na jego solo czekali fani, albowiem w grudniu tego samego roku na rynek wyszedł krążek "Doc's Da Name 2000". Po raz kolejny Redman trzyma wysoki poziom, a ciekawostką jest gościnny udział w singlowym "Da Goodness" Busty Rhymesa. Niektórzy fani mieli jednak duży niedosyt po tej płycie, ponieważ Reggie odszedł już od swojego specyficznego funku w stronę mainstream'owego rapu. Pomimo tego, powszechnie uznano "Doc's Da Name 2000" za dobry album, potwierdzający pozycję Funk Doctor Spot'a w światowym hip-hopie.
Rok po 4 albumie solowym, Redman postanowił nagrać płytę ze swoim dobrym przyjacielem - Method Manem. Album "Blackout!" został przyjęty rewelacyjnie, a obydwaj MC stali się bardzo popularni. Dzięki tej kolaboracji, wystąpili w filmie "How High" (w Polsce po idiotycznym tytułem "Super-zioło"), a później we własnym serialu "Method and Red". Z samego albumu pochodzi wielki hicior "Da Rockwilder", jeden z największych przebojów lat 90-tych w hip-hopie.
Utrzymujący się na fali popularności Redman w 2001 roku wypuścił na rynek album "Malpractice", który był już kompletnym odejściem od starego, dobrego funku. Płytę promowały single "Smash Sumthin" oraz "Let's Get Dirty (I can't get in da club)". Krytycy uznali "Malpractice" za najgorszy album w dotychczasowej karierze Reda. Wciąż jednak sam rap Redmana nie pozostawiał nic do życzenia, był znakomity.
Pomiędzy kolejnymi albumami Redman często udzielał się gościnnie na innych projektach. Najpopularniejsze jego featuringi, to: "Throw Ya Hands In The Air" z Cypress Hill, "4,3,2,1" z LL Cool J'em i Method Manem", "Dirty" z Christiną Aguilerą, "Got My Mind Made Up" z 2Paciem, Method Manem i Tha Dogg Pound. Po "Malpractice" Reggie postanowił zrobić sobie przerwę w nagrywaniu. Cisza została przerwana w 2003 roku, kiedy to Funk Doctor Spot dał wygłodniałym fanom podziemny mixtape "Ill At Will Mixtape vol. I". Rok później nadszedł czas na "Ill At Will Mixtape vol. II: BC4 Straight Outta Lo-Cash" na którym już oficjalnie został zawiązany zespół Gilla House, z Redem na czele. Kolejny oficjalny album Redmana, zatytułowany "Red Gone Wild!" zapowiadany jest na 15 listopada 2005 roku. |
|
|
|
|
Paula
HHF Team Miss X

Pomogła: 1 raz Wiek: 21 Dołączyła 1185 dni temu Posty: 1585 Skąd: Tajemnica
|
Wysłany: 2005-10-13, 22:02
|
|
|
| jeden z moich ulubionych zagranicznych raperow mam chyba jego wszystkie plyty i jeszcze dał czadu w filmie How High |
|
|
Janca
Moderator ...jestem ja nie ma reszty!

Pomógł: 1 raz Wiek: 20 Dołączył 1211 dni temu Posty: 3510 Skąd: Whateva Man!
|
Wysłany: 2005-10-15, 17:12
|
|
|
Nom how high wymiataaaa A jako raper równiez mi odpowiada :] |
_________________ "Wise Men say, "It looks like rain today"
Crackled on the speakers
Trickle down the sleepy subway train"
http://rapstyl.blogspot.com/
 |
|
|
|
|
hadik
Nowy

Wiek: 21 Dołączył 1147 dni temu Posty: 99 Skąd: LAs Vegas
|
Wysłany: 2005-10-17, 20:14
|
|
|
Redman jes zajebisty!!! Też mam jego wszystkie płytki i przyznaje, że How High to świetny film i Redman w nim świetnie zagrał |
|
|
|
|
Szefowa
Administrator KEH Team

Wiek: 23 Dołączyła 1280 dni temu Posty: 3055 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2006-05-20, 06:15
|
|
|
I'mA Bad
Tyle na temat |
|
|
|
|
des
V.I.P. DeStudio.prv.pl

Wiek: 19 Dołączył 1141 dni temu Posty: 3510 Skąd: Detroit Grammar
|
|
|
|
|
OCoBiega?!
Elita Forum Shallow Nights, Blurry Moon

Wiek: 20 Dołączył 1232 dni temu Posty: 981 Skąd: chi-town
|
Wysłany: 2006-05-20, 18:17
|
|
|
| a ten serial "Meth & Red",tepy jak huj jest... |
|
|
|
|
Hack
Administrator

Wiek: 19 Dołączył 1234 dni temu Posty: 3838 Skąd: Brick City
|
Wysłany: 2006-05-20, 20:42
|
|
|
E tam było parę fajnych akcji |
|
|
|
|
Snoop
Ziomal

Wiek: 19 Dołączył 879 dni temu Posty: 182 Skąd: Dirty Olkusz
|
Wysłany: 2006-07-07, 12:53
|
|
|
| w super zole pokazł klase dobre flow i swuj zajebisty styl bycia a w duecie z methodman'em poporstu wywalaja z butow |

MAM DYSLEKCJE I DYSGRAFIE DLATEGO TAK PISZE |
|
|
|
|
qwazimoto
Moderator

Dołączył 1267 dni temu Posty: 1335 Skąd: ZG
|
Wysłany: 2006-12-19, 17:34
|
|
|
Właśnie obejrzałem How High i jeśli
| OCoBiega?! napisał/a: | | serial "Meth & Red" |
jest gorszy to musi być naprawdę kiepsko. |
_________________ "Świadomość własnej niewiedzy to innymi słowy Mądrość"
Sokrates na wolno
 |
|
|
|
|
Janca
Moderator ...jestem ja nie ma reszty!

Pomógł: 1 raz Wiek: 20 Dołączył 1211 dni temu Posty: 3510 Skąd: Whateva Man!
|
Wysłany: 2006-12-19, 18:26
|
|
|
| qwazimoto napisał/a: | Właśnie obejrzałem How High i jeśli
OCoBiega?! napisał/a:
serial "Meth & Red"
jest gorszy to musi być naprawdę kiepsko. |
Nie podobał Ci się How High? |
_________________ "Wise Men say, "It looks like rain today"
Crackled on the speakers