|
Liroy |
| Autor |
Wiadomość |
RymaS
Nowy

Dołączył 1107 dni temu Posty: 7 Skąd: DDZ
|
Wysłany: 2005-11-20, 22:07 Liroy
|
|
|
| Piotr Marzec zwany pod pseudonimem Liroy urodził się 12 lipca w 1971 roku.Pierwszy raz usłyszał o rapie na przełomie 1982 i 1983.W tym samym roku został wydany pierwszy mixtape z kapelą rockową.W roku 1992 wyjechał do Francji gdzie założył polsko-amerykańską kapelę "Leeroy & The Western Posse".Z nimi koncertował w zachodnio-europejskich klubach.Na przełomie sierpnia i września 1992 roku zrealizował pierwszy materiał wydany później na kasecie jako PM Cool Lee.W 1993 roku został zatrzymany przez grupę specjalną Policji podczas koncertu e Kielcach.Ten oto incydent uwiecznił na płycie pt."Alboom".18 października podpisał kontrakt z wytwórnią BMG.Pierwszy solowy mini album wydany został już następnego roku na wiosne nosił tytuł "Scyzoryk".Teledysk do utworu "Scyzoryk" był w Top 10 większości list przebojów.Ice T na konferencji prasowej w Sopocie chwali Liroy'a i jego nagrania.Mini album SCYZORYK osiąga łączny (CD & MC) nakład 27.000 egzemplarzy.Po mini albumie "Scyzoryk" Liroy wziął się za kolejny album pt."Alboom".Sprzedaż tego albumy przerosła oczekiwania samego Liroy'a i wyniosła ponad 200.000 egzemplarzy łącznie (CD & MC) materiału pt."Alboom". We Wrocławiu nastąpił początek pierwszej trasy koncertowej trwającej niemal bez przerwy od 1 września do 15 października.Album pt."Alboom" osiąga status platynowej płyty.Wkońcu nastąpiło wręczenie Liroy'owi i jego współpracownikom Złotej i Platynowej Płyty - Nagród Przemysłu Fonograficznego podczas imprezy "na dachu" (30 piętro) Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.Liroy dostał nominację w 3 kategoriach, w dwóch przyznanie statuetki Fryderyk '95. W pełni zawodowy wyjazd do Nowego Jorku - spotkania z muzykami amerykańskiej sceny rapowej, m.in. z zespołu Lordz Of Brooklyn - przy współpracy tych ostatnich powstaje szkic materiału na drugi album.Liroy w 1996 bierzę się za prace nad drugim albumem w swoim własnym studiu Def Noizz w Gdyni.w tym samym roku wychodzi mini album Bafangoo Cz. 1 (9 utworów, 40 min.); powstaje video do utworu "I co dalej", nagrodzony za scenariusz na festiwalu Yach Film.W 1997 Liroy pracował nad materiałem na pełną płytę, w tym kolejna wizyta w USA i nagranie wspólnego utworu "Escape from New York" z zespołem Lordz of Brooklyn w kompleksie Big Noise Studios.W USA Liroy ruwnież zaliczł gościnny występ z LOB w nowojorskim legendarnym klubie CBGB's.Bafangoo Cz. 1 osiąga status Złotej Płyty.W 1997 wychodzi pełny album Wychodzi "L", powstaje teledysk do utworu "Skaczcie do góry", którego scenografia nagrodzona została na festiwalu Yach Film.Płyta zawiera utwór "Mano a mano" napisany specjalnie dla Przemka Salety, jako "intro" jego walk bokserskich.Nagroda FRYDERYK' 97 w kategorii Najlepszy album rap i hip-hop dla płyty "L".Płyta "L" osiąga status Złotej Płyty.Liroy w 1998 nagał z Grzegorzem Markowskim (Perfect), utworu skomponowanego przez Janusza Stokłosę do trzeciej części serialu Ekstradycja.W sierpiniu 1998 nastąpiła kontynuacja pracy nad nowym materiałem.Lipiec 1999 zaowocował premierą singla "Moja Autobiografia".9 sierpień 1999 wychodzi trzecia pełna płyta (czwarty materiał) Liroy'a "Dzień Szaka-L'a" (Bafangoo Cz. 2) - premiera singla i teledysku "Impreza".Dzień Szaka-L'a (Bafangoo Cz. 2) osiąga w krutkim czasie status Platynowej Płyty.Grudzień 1999 Liroy poświęcił na pracę nad muzyką ilustracyjną do filmu Olafa Lubaszenko "Chłopaki nie płaczą".W 2000 roku "Dzień Szaka-L'a" (Bafangoo Cz. 2) okazuje się drugą najlepiej sprzedawaną płytą w Polsce w 1999.W 2000 roku ruwnież wychodzi film Olafa Lubaszenki "Chłopaki nie płaczą" z muzyką ilustracyjną Liroy'a.Nagroda FRYDERYK' 99 w kategorii najlepszy album rap i hip-hop dla płyty Dzień Szaka-L'a (Bafangoo Cz. 2) powędtrowała kolejny raz do Liroy'a - 4 Fryderyk w karierze Liroy'a.25 wrzesień 2000 wychodzi płyta zatytułowana "10" - czyli zestaw nagrań thr best of Liroy.Marzec 2001 upłynął Liroy'owi nad kolejnym albumem we własnym studiu Def Noizz.Lipiec/siepień 2001 kolejny wyjazd do USA (Los Angeles i New York) - praca nad utworami na nową płytę, koncerty, kęcenie materiału do klipu.W 2001 nastąpiła premiera 1 singla z płyty Bestseller - utworu "Hello-czy ty czujesz to?" z udziałem Lionela Richie.Nie długo po tym fakcie wychodzi płyta Bestseller z udziałem artystów takich jak Ice T, Lionel Richie, Prodigal Sunn, Dj Tomekk, Da G.E.R.M.Rok 2002 dla Liroy'a był początkiem cyklu imprez o nazwie ORANGE PLANET w gdańskim klubie Parlament. Po kilku tygodniach stają się najpopularniejsze w kraju. Cotygodniowa impreza skupia za każdym razem około 1000 uczestników.Wrzesień 2002 Rozpoczęcie pracy nad nowym 3 płytowym albumem zatytułowanym "L Nińo".3 sierpień 2004 Premiera singla "Kiedyś przyjdzie taki dzień" promującego płytę L Nińo Cz. 1/Wstęp.Premiera płyty L Nińo Cz. 1/Wstęp nastąpiła w tym samym roku.W 2005 Liroy nagrał z Moniką Brodką utwór zatytułowany "Cosmo". Liroy podczas swojej całej kariery sprzedał ponad 1 000 000 egzemplaży swoich płyt. |
|
|
|
|
seba609
Nowy seba609

Dołączył 643 dni temu Posty: 14 Skąd: migiel
|
Wysłany: 2007-02-28, 19:08
|
|
|