|
KASTA SKŁAD |
| Autor |
Wiadomość |
PeatR
Portal Team Lajtowe Akcje

Dołączył 1196 dni temu Posty: 2025 Skąd: Ostrów Wlkp.
|
Wysłany: 2006-01-21, 14:00 KASTA SKŁAD
|
|
|
Napisalem to jakiś czas temu (chyba z pól roku temu ), wiec może byc troche zdeaktualizowane:
Skład: w skład Konfederacji Szkoły Technicznej Artykulacji obecnie wchodzą: Wall-e, Gural (DonGuralesko), DJ Kut-O.
Dyskografia: Dotychczas ukazały się albumy: „Kastaniety”, „Astigmatic” (DJ Kut-O), „Kastatomy” czyli 2 płytki „Splot” i „Test” (DJ Kut-O). Ponadto wkrótce ukaże się ostatni album wrocławsko-poznańskiej Kasty pt. „Aniemówiłem”.
Wall-e: Wall-e, czyli Waldek Kieliszek ur. W 1978 roku, pochodzi z Wrocławia. Wraz z Kastą zadebiutował na scenie we wrześniu 1999 r., kiedy to poprzedzał Grammatik na Placu Wolności we Wrocławiu. Kasta szybko zyskała uznanie w środowisku hiphopowym oraz zadebiutowała na składance Magiery i L.A. „2071”. Dodam też na marginesie, że Wall-e wspomógł inny wrocławski zespół FFOD (Feel da Funk Or Die) na ich debiutanckim albumie „Promillenium”. K.A.S.T.A jak dotąd zagrała wiele koncertów w całym kraju a do tych najważniejszych (i pamiętnych) należy m.in. ten z 10 listopada 2001 kiedy zagrali przed Guru, ale nie będę tu zarzucał datami. Można by o Wall-e’m dużo napisać, bo to ciekawa postać polskiego rapu, ale na tym skończę.
DonGuralesko: Większości obeznanej z rapem nie musze go przedstawiać. Gural (Piotr Górny) zaczął rapować w Rapscalion X, potem w Killaz Group (skład obecny: Gural i Kaczor). Według mnie jest on jednym z najlepszych składaczy słów w Polsce. Można powiedzieć, że ma niewykończony zasób rymów. Gural pochodzi z Poznania z dzielnicy G.R.U. (Grunwald). Można go było usłyszeć na produkcjach poznańskiego zespołu lay-backowców Beat Squad. Oczywiście na płytkach Killazów „Prawdziwość dla gry” i „Nokaut”. Jeśli chodzi o jego udział w projekcie KASTA to mogę powiedzieć, że na „Kastanietach” udzielił się w paru nagraniach, ale już w „Kastatomach” był jakby w cały materiał zaangażowany. Na koniec musze wspomnieć o jego solowych produkcjach. Wydane w 2002 roku „Opowieści z betonowego lasu” to hardcorowy materiał prosto z PDG Kartel. Na płycie możecie usłyszeć obok DGE wielu świetnych raperów z tego kartelu m.in. Rafiego (Beat Squad), Qlopa i Bubla, oczywiście Wall-ego. Co tu dużo pisać, to materiał, który już przeszedł do klasyki polskiego hip-hopu. Druga, jeszcze świeża płyta Gurala pt. „Drewnianej Małpy Rock” to coś nieco odmiennego od „Opowieści”. Na płycie można usłyszeć więcej elektryki (elektrycznych) i mocniejszych bitów. Hardcorowe, bragga tracki i Gural miotający rymami na wszystkie strony – tak mogę w skrócie opisać to co się dzieje na „Rocku Drewnianej Małpy”. DGE wydał swoją drugą solówkę w Wielkie Joł co zaowocawło współpracą z Tede. Powstała Grupa Trzymająca Wagę w skrócie GTW. Zobaczymy co dalej z tego wyniknie…
Gościnne udziały – featuringi: Jeśli chodzi o gościnne udziały członków Kasty na innych produkcjach to te, o których wiem: DGE na nowej płycie 600V (wypasiony track – polecam!), Kasta w kawałku „Taka Prawda” na Kodexie 2 (White House), na pierwszym Kodexie – Wall-e „1000 osób”, Wall-e & Verte, DGE – solo kawałek. Gural się udzielał na wielu produkcjach z PDG jak już mówiłem na Beat Squadzie, na płycie Ramony 23, czy na PWS, cała Kasta na „600 stopni Celsjusza” – „Wychylylibymy”. Pewnie jeszcze coś pominąłem, ale i nie chce się powtarzać bo były też wymienione wyżej. Na płytach Kasty tez nie brakuje gosci. Muzycznie udziela się wielu dobrych producentów i DJów z całego kraju jak i z zagranicy. To w skrócie wszyscy goście, którzy udzielili się na płytach Kasty & DGE (nie chce aż tak sypać tu nazwami za dużo): Verte, PijakPi, Zexec, Naturel Mystic, Kurnat, Rafi, DonTommalone, Qlop, Bubel, Szeller, Kini, Kaczor, Szpaq, Tede, Sido.
Zakończenie: Kasta Skład gra świetne koncerty w całym kraju i są w pewnym sensie wyjątkowi bo nagrywają z ludźmi z zagranicy. Jeśli chodzi o raperów to przychodzi mi tu na myśl WWO, którzy tez grają z cudzoziemcami, ale wracając do Konfederacji Absolwentów to musze wymienić z kim nagrywają: m.in. Zexec, Sido, Mystic, DJ Honda. Najpierw w składzie był Wall-e & O.M.A. który dawał rymy po angielsku, teraz jest Gural. Więc dziwny zespół: poznańsko-wrocławki duet. „Łączy nas hip-hop a dzieli nie jedna mila…”. Kasta Skład a w większej części DGE jest w konflikcie z Peją ze Slums Attack. Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi, ale nie będę się rozpisywał o tej sprawie (tylko chciałem wspomnieć). To chyba wszystko co chciałem napisać o Kasta Składzie PDG Kartel . Celem tego postu było przybliżenie tym, którzy nie słyszeli ich twórczości, czym jest ten zespół. Pisałem mniej więcej to co wiem, ale wiem tez, że mogłem się w jakimś fakcie pomylić, więc jeśli o czymś zapomniałem wspomnieć albo coś jest nie tak to mnie poprawcie. I na koniec przesłanie: Słuchajcie tego! A ja czekam na nową płytę…Pokój. |
_________________ Sprawdź to!
 |
| Ostatnio zmieniony przez PeatR 2006-01-21, 14:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Łysy
Moderator One game one life

Pomógł: 2 razy Wiek: 26 Dołączył 1319 dni temu Posty: 4099 Skąd: LUBLIN
|
Wysłany: 2006-01-21, 14:05
|
|
|
| no zajebisty skład ciekawe czy coś palnują wydać nowego ostatnio coś cicho o Kaście |
_________________ Grupa Trzymająca Władze
"Get my drink on, and my smoke on
Then go home with, somethin to poke on" |
|
|
|
|
okrushek
Stały Bywalec ...soul of hip hop...

|
Wysłany: 2006-01-21, 19:56
|
|
|
| nio fakt, ostatnio cicho o kaście, glosniej o guralu... a razem z wallym robili neizle kawalki... najbardziej zapadło mi w łepetynke "pisze nocami... o tym co dzieje sie z nami..." |
_________________ ...soul of hip hop... |
|
|
|
|
PeatR

|
Wysłany: 2006-01-21, 20:37
|
|
|
| okrushek napisał/a: | | pisze nocami... o tym co dzieje sie z nami..." |
masz racje ten numer przede wszystkim niesamowity kilmat - najlepiej sie slucha po zmroku |
 |
|
|
|
|
okrushek
Stały Bywalec ...soul of hip hop...

|
Wysłany: 2006-01-21, 23:28
|
|
|
niom.. ale niestety nie zaslynbeli tym kawalkiem.. w sumie to jest on malo znany... wszyscy znaja 'wychylylybymy' albo 'peryferie' |
_________________ ...soul of hip hop... |
|
|
|
|
PeatR

|
Wysłany: 2006-01-22, 12:01
|
|
|
w ogóle Kastaniety to mniej znany album a Kastatomy pewnie bardziej z rozgłosem robiony bo wiecej Gurala było, ale Wall-E & O.M.A. tez dawali rade choć obecny skład jest lepszy. Gural wniósł duzo świeżosci, ciekawe kiedy nowa płyta pewnie poczekamy bo jeszcze ma wyjść Killaz Group nowe. |
 |
|
|
|
|
Plomien
HHF Team "...Jot-A-Gie-A..."

Wiek: 22 Dołączył 1285 dni temu Posty: 1611 Skąd: wziasc Pieniadze
|
Wysłany: 2006-01-22, 12:04
|
|
|
| okrushek napisał/a: | | 'peryferie' |
MI akurat to zostało :] Pod Kopuła
I czekam na ich płytke ... Chodz odbiegajac od TEMATU Naj naj na to bedzie dlamnie
płytka "Molesta Ewenement" - podobno prace trfaja |
_________________ Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych
ale za te, które w innych budzi. |
|
|
|
|
PeatR

|
Wysłany: 2006-01-22, 12:10
|
|
|
jakby wyszła molesta to by przesłoniła wszytskie inne produkcje wiec wiadomo |
 |
|
|
|
|
Plomien

|
Wysłany: 2006-01-22, 12:14
|
|
|
| PeatR napisał/a: | | jakby wyszła molesta to by przesłoniła wszytskie inne produkcje wiec wiadomo |
Czytalem w wywiadzie z Pelsonem ze własnie takie prace maja byc jak skonczy promocie swojej płyty czy cos takiego :] - Przebije chodz nie wiem beda mieli cierzkie zadanie - MOLESTA to klasyk teraz nie dosc ze musza too UDOWODNIC + przebic stare produkcie |
_________________ Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych
|
|
|
|
PeatR

|
Wysłany: 2006-01-22, 12:18
|
|
|
ja myśle że stare produkcje przebiją na bank, bo teraz to każdy sie rozwinął stylowo i zajebiscie bedzie znów usłyszeć w kawałkach Pelsona, Włodka, Vienia, Wilka razem, do tego dojdzie na pewno Bilon, Zip Skład na feat. i płyta wymiatac bedzie
PS Ale odchodzimy od tematu |
 |
|
|
|
|
Plomien

|
Wysłany: 2006-01-22, 12:23
|
|
|
| PeatR napisał/a: | | PS Ale odchodzimy od tematu |
No tak Ale Molesta - Zasługoje na nowy TEMAT tylko zeby ktos jeszcze poparł Faktem - to i OTFIERAMY |
|
|
|
|
des
V.I.P. DeStudio.prv.pl

Wiek: 19 Dołączył 1179 dni temu Posty: 3560 Skąd: Detroit Grammar
|
|
|
|
|
QL
V.I.P. Rap Gra

Dołączył 1200 dni temu Posty: 2315 Skąd: OSW
|
Wysłany: 2006-01-22, 19:58
|
|
|
Kasta spoko skład ale co tam napisałes ze maja konflik z SLU to chzba juy przestarzałe ale luz jakby sie reaktywowało |
|
|
PeatR

|
Wysłany: 2006-01-23, 16:17
|
|
|
chyba nie przestarzałe bo nadal nie pałają do siebie miłościa |
 |
|
|
|
|
Links
Moderator Reprezentuje Siebie

|
Wysłany: 2006-01-23, 16:38
|
|
|
no KASTA to jeden z moich ulubionych zespołów ale niewiedziałem o tym że:
| PeatR napisał/a: | | wkrótce ukaże się ostatni album wrocławsko-poznańskiej Kasty pt. „Aniemówiłem”. |
juz dawno temu czytałem jakis wywiad z chłopakami i wyraźnie było tam powiedziane ze KASTA juz nieistnieje, ze nie bedzie juz żadnej płyty zpod znaku KASAT Skład no ale gdyby rzeczywiście wyszedł jeszcze jeden album to bym był w 7 niebie
"...takich dwóch, jak nas(ich) trzech... to nie ma ani jednego..." |
|
|
|
|