FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Statystyki

Poprzedni temat «» Następny temat
Różnica między sztuką a pseudosztuką
Autor Wiadomość
Krzychman 
Nowy

Dołączył 1224 dni temu
Wysłany: 2005-07-27, 18:54   Różnica między sztuką a pseudosztuką
Przyznam się od razu, nie jestem "wtajemniczonym" ani nie próbowałem nigdy nim zostać. Grafiti intersuje mnie jednak z punktu widzenia "krytyka-społeczniaka" i chciałbym, abyście pomogli mi zrozumieć nurtujące mnie zagadnienia Otóż, po pierwsze: czy w tym, co robicie odnajdujecie jakiś głębszy sens, jakąś priorytetową ideę, którą za pośrednictwem waszych prac chcielibyście przekazać światu? Z tego, co do tej pory wyczytałem na różnych stronach i forach, zdajecie się powoływać jedynie na ekscytujace uczucie adrenaliny i przemożną chęci zrobienia czegoś nielegalnego. Ale przecież wybicie szyby w sklepie to także adrenalina i "nielegal", a mimo to nikomu nie przyjdzie do głowy nazywać tego sztuką. Po drugie: czy uważacie, że istnieją dobre i "kiepskie" grafiti, czy też każdy bezładny maz sprayem lub markerem pojmujecie jako niezależne dzieło "street art"? Bardzo mi zależy na waszych opiniach. Możecie odpowiadać jak chcecie: nazywać mnie ignorantem, wieszać na mnie psy, twierdzić, że "nie mam o tym pojęcia, więc niech nie zabieram głosu", ale jesli uważacie, że to co robicie jest sztuką, to uzasadnijcie mi to proszę!

qwazimoto 
Moderator

Dołączył 1267 dni temu
Wysłany: 2005-07-28, 14:28   
Malarstwo określa się jako dziedzinę sztuki a wiele dzieł malarskich robione jest z innych względów niż właśnie oddanie sztuce. Różnie to bywa, ogólnie wydaje mi się że graffiti można określać jako sztukę, ale trzeba pamiętać że to uogólnienie. 8)

[ Dodano: 2005-07-28, 15:31 ]
Zaznaczam że nie robie graffiti, jestem malarskim antytalentem i wypowiedziałem się tylko w jednym z kilku punktów, które poruszyłeś

Jamal
[Usunięty]

Wysłany: 2005-08-04, 17:57   
dla mnie nie ma różnicy sztuka a pseudosztuka w dziedzinie graffiti.

Hybryda
Nowy

Dołączył 1210 dni temu
Ostrzeżeń:
 1/3/3
Wysłany: 2005-08-16, 10:29   
Istnieje coś takiego w Graffiti jak sztuka i pseudosztuka i można to łatwo udowodnic wystarczy spojrzeć na jakieś lajtowe wrzuty a napisy na murach typu " Zosia daje dupy" .. Logiczne że taki napis na jakimś nowym budynku czy na jakimkolwiek jest wandalizmem a nie sztuką =/ a jak ktoś zarzuci jakimś zajebistym wrzutem to aż miło popatrzeć ..

Joko17 
Nowy

Dołączyła 1202 dni temu
Wysłany: 2005-08-18, 18:27   
Graffiti? trzeba kochać tą kulturę zeby ją zrozumieć.

Najlepiej jak posluchasz *Deluks-Graffiti* z Plyty (Mistrza)Wacka-Swiezy material tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi na dreczace Cie pytania.

nmy2 
Ziomal
.:Jazze Phizal:.

Dołączył 1280 dni temu
Wysłany: 2005-08-23, 19:18   
w grafiti jak wszedzie sa pewne zasady...masz swoja ksywe i wrzucasz ja na mur daje ci to satysfakcje z tego co zrobiles z tego ze ludzie na to patrza , z tego ze przede wszytski dobrze to wyglada...po za tym oznaczasz swoj teren wyrazajac samego siebie chcesz miec swoj styl wlasne litery..i cos co cie odroznia a jak jakas pokraka podpierdoli ci litere i zrobi z tego kilka klockowatych rozkraczonych liter z zaciekami to to ejst wandalizm pseudosztuka to nawet za duzo

Aid$$ 
Nowy

Dołączył 1199 dni temu
Ostrzeżeń:
 1/3/3
Wysłany: 2005-08-24, 18:16   
ja pierdole jakie tu morały chodzą :y :y :P widze że większość chuja sie zna yy a raczej chuja co robi moze sie znaja z jakichś gównianych stron internetowych (L) (L) (L) (L) (L) (L) :i :t

nmy2 
Ziomal

Dołączył 1280 dni temu
Wysłany: 2005-08-24, 23:36   
no to madralo wypowiedz sie ty podziel sie z nami swoim zdaniem i pokaz swoje wrzuty kozaku sprawdzimy twoje style wrzucane dekolakami :mrgreen:

Berbelo 
Administrator
Jestem tym typem

Dołączył 1282 dni temu
Wysłany: 2005-08-25, 08:55   
Aid$$ napisał/a:
ja pierdole jakie tu morały chodzą :y :y :P widze że większość chuja sie zna yy a raczej chuja co robi moze sie znaja z jakichś gównianych stron internetowych (L) (L) (L) (L) (L) (L) :i :t

znalazł się nastepny mądry co pewnie od rana do nocy siedzi przed kompem i moze nie mow czy ktos sie zna czy nie jak kogos nie znasz bo kiedyś mozesz na tym wyjsc nieciekawie i to juz moze nie być na necie tylko naprawde
jeszcze masz warna za te bluzgi :!:

nmy2 
Ziomal

Dołączył 1280 dni temu
Wysłany: 2005-08-25, 20:46   
to jest znawca tematu berbelo co nam sie z nim rownac...

yooschi 
Ziomal

Dołączył 1260 dni temu
Wysłany: 2005-08-27, 15:03   
Co do kolesia to macie racje ale nie obrażac mi DECO LACKA bo to całkiem dobra farba dla ludzi nie majacych kasy na montane 8)

Jacuś 
Nowy

Dołączył 1153 dni temu
Wysłany: 2005-10-05, 23:21   
Po pierwsze: dla mnie graffiti i street art to dwie rózne rzeczy. Pierwsze kocham, drugie niekoniecznie (kij w oko plakaciarzom). Malowanie jest z pewnością podświadomą chęcią wyrażenia siebie samego, ale malując ja tak tego nie odbieram. Robiąc srebro lubię ten dreszcz, robiąc legal lubię pieścić napis i stać przy ścianie dwie godziny, wiedząc, że nikt mi nie przeszkodzi. Lubię później to oglądać, rozmawiać o tym z ludźmi. Lubię zobaczyć na mieście nowe, dobre tagi, świeże prace czołowych ekip czy kozackie legale na Wyścigach. Cały ten biznes lubię. A co do tego czy istnieje dobre i kiepskie graffiti, to sam sobie odpowiedziałeś.

haenGB 
Nowy

Dołączył 760 dni temu
Ostrzeżeń:
 2/3/3
Wysłany: 2006-11-03, 14:12   
graffiti jak wszystkie sztuki ma różne kategorie i nie wszystkie muszą być tolerowane tyle

browar85 
Nowy

Dołączył 755 dni temu
Ostrzeżeń:
 1/3/3
Wysłany: 2006-11-11, 00:43   
Nocne Graffiti

des 
V.I.P.
DeStudio.prv.pl

Dołączył 1141 dni temu
Wysłany: 2006-11-12, 13:21   
graffiti... no wiadomo adrenalina jest, ale przedewszystkim jest to chec pokazania sie i uzyskania respektu wsrod writerow. To jest jak z kawalkami ;) nagrywasz i dajesz do oceny :D przynajmniej ja to tak widze

Odpowiedz do tematu