|
FLEXXIP - Ten Typ Mes, E.Blaf: Fach |
| Autor |
Wiadomość |
Plomien
HHF Team "...Jot-A-Gie-A..."

Wiek: 22 Dołączył 1249 dni temu Posty: 1608 Skąd: wziasc Pieniadze
|
Wysłany: 2005-09-28, 15:10 FLEXXIP - Ten Typ Mes, E.Blaf: Fach
|
|
|
01. Intro
02. Własny wstyd
03. Oszuści
04. List
05. Szukam tego $
06. Teksty do bitów
07. 8-8
08. Powiedz, gdzie jest f.
09. Nie jestem...
10. Uwierz we mnie
11. Milion razy
12. Mam wiadomość
13. Acha
14. Dzień w dzień (zrzuty)
15. 5-10-20 (oldskul mes)
Chyba już nie trzeba ich przedstawiać. Debiutowali całkiem niedawno, jednak zdążyli już wyrosnąć na czołowe postaci naszej sceny. Znani byli już zanim wydali swój pierwszy legal. Przed podpisaniem kontraktu na "Fach" grali wiele koncertów. Nie są więc przypadkowymi postaciami na polskiej rapscenie. Potwierdzili to też swoim materiałem nagranym w profesjonalnych warunkach.
Nie jest to łatwa płyta. Nie słucha się jej łatwo i przyjemnie, często zmusza do refleksji. Z każdym kolejnym przesłuchaniem płyty można znaleźć nowe znaczenia rymów, lub wersy które wcześniej niezauważone nabierają kluczowego znaczenia. Bity sa melodyjne, kołyszące, a może raczej uspokajające. Nie ma tu imprezowych kawałków. Muzyka jest żywa, miła dla ucha, nadająca się idealnie do jazdy samochodem, czy wieczornego relaksu w samotności.
Teksty są bardzo osobiste, słychać to bardzo wyraźnie. Brak tu nachalnego braggadaccio. Mes i Blef podkreślają swoją zwykłość. Swoje słabości, których nie ukrywają. Słuchając tego albumu mamy wrażenie, że znamy ich, że mieszkają gdzieś tu na osiedlu, wiemy że się mylą, mają nałogi. Flexxxip odrzucił rolę mentora, przewodnika dla młodych. Najlepiej widać to w kawałku "List", gdzie sami zastanawiają się w jakiej roli występują.
Na "Fachu" znalazły się też kawałki o rzeczach, wszystkim znanych, ale takich których najczęściej sobie nieuświadamiamy. "Dzień w dzień", "Milion razy", "Własny wstyd" to właśnie takie kawałki, pełne refleksji i uwag odnoszących się do życia raperów. Fani storytellingu też znajdą tu coś dla siebie "Powiedz gdzie jest F1", "" i "Mam wiadomość" tpowinny zaspokoić nawet fanatyków Slick Ricka. Nie zabrakło tez gości. 2cztery7, czyli druga ekipa Mesa, Fu, Lerek i Ciech. Płya jest bardzo różnorodna, tekstowo i bitowo.
"Fach" jest chyba jedną z najbardziej zaskakujących płyt jakie do tej pory ukazały się w Polsce. Flexxxip pokazał nim nową jakość. Pokazał, że rap to nie tylko twarda postawa rodem z podwórka, nie tylko manifestowanie społecznych sloganów, rymowanie o imprezach czy społecznych problemach. Flexxxstyl jest rapem dla zwykłych ludzi, takich z sąsiedztwa, dlatego, że robiony jest przez podkreślających to ludzi. I to w sposób fachowy. |
_________________ Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych
ale za te, które w innych budzi.
 |
|
|
|
|
Hack
Administrator

Wiek: 19 Dołączył 1236 dni temu Posty: 3838 Skąd: Brick City
|
Wysłany: 2005-09-28, 18:03
|
|
|
| Plomien napisał/a: | | Powiedz gdzie jest F1 |
Nie F1, a L.
| Plomien napisał/a: | | 09. Nie jestem... |
Bardzo bliski mi kawałek.
| Plomien napisał/a: | | Nie są więc przypadkowymi postaciami na polskiej rapscenie |
Oooo, to się zgadzam.
A płyta jest zajebista |
|
|
|
|
Plomien

|
Wysłany: 2005-09-28, 23:04
|
|
|
Hack, a moze nam opowiesz dlaczego bliski tak bardzo jest ci kawałek " NIE JESTEM" - oczywiscie sam kawałek duzo mowi - ale moze ty nam powiesz cos jeszcze wiecej ;P i bardziej dokładnie |
_________________ Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych
 |
|
|
|
|
cziken
V.I.P. CeZetIKaEeN Jest Tym Typem

Wiek: 19 Dołączył 1282 dni temu Posty: 2586 Skąd: Gryfice
|
Wysłany: 2005-10-04, 14:22
|
|
|
| płyta bardzo dobra .... oczywiście najlepiej wypadł ten typ mes ...tak samo jak na 247, dlatego z niecierpliwością czekam na alkopoligamie mesa ...polecam płytke fajna produkcja |
_________________ My tu zostaniemy lata,oni po kilka godzin
 |
|
|
|
|
Paula
HHF Team Miss X

Pomogła: 1 raz Wiek: 21 Dołączyła 1187 dni temu Posty: 1585 Skąd: Tajemnica
|
Wysłany: 2005-10-04, 16:12
|
|
|
| bardzo fajna plyta zdecydowanie wybija sie Mes chodz Emil Blef duzo mu nie ustepuje |
|
|
Janca
Moderator ...jestem ja nie ma reszty!

Pomógł: 1 raz Wiek: 20 Dołączył 1213 dni temu Posty: 3514 Skąd: Whateva Man!
|
Wysłany: 2005-10-06, 09:43
|
|
|
Moim zdaniem E.Blef trzyma poziom podobny do Mesa tak jak większość pewnie ale chodzi mi o to, że wcale nie uważam, że Mes się jakoś wybija poprostu w niektórych kawałkach ma lepsze wstawki i tyle Bardzo podobał mi się na płytce kawałek "Mam wiadomość" właśnie Emila "Szukam tego $" również spoko kawałek W sumie nie mam jakichs faworytów wśród numerów na tej płycie bo wszystkie trzymają mniej więcej ten sam wysoki poziom :] |
_________________ "Wise Men say, "It looks like rain today"
Crackled on the speakers
Trickle down the sleepy subway train"
http://rapstyl.blogspot.com/
 |
|
|
|
|
Łysy
Moderator One game one life

Pomógł: 2 razy Wiek: 26 Dołączył 1283 dni temu Posty: 4036 Skąd: LUBLIN
|
Wysłany: 2005-10-07, 14:24
|
|
|
| no poziom jest ogolnie wyrownany według mnie tez nie ma jakieijs roznicy miedzy Mesem a Emilem bardzo dobra płytka czekamy teraz na solo Mesa |
_________________ Grupa Trzymająca Władze
"Get my drink on, and my smoke on
Then go home with, somethin to poke on" |
|
|
|
|
PeatR
Portal Team Lajtowe Akcje

Dołączył 1160 dni temu Posty: 2023 Skąd: Ostrów Wlkp.
|
Wysłany: 2005-10-09, 11:10
|
|
|
| płyta o nieba lepsza niz 2cztery7 szacunek dla flexxipa |
_________________ Sprawdź to!
 |
|
|
|
|
Janca
Moderator ...jestem ja nie ma reszty!

Pomógł: 1 raz Wiek: 20 Dołączył 1213 dni temu Posty: 3514 Skąd: Whateva Man!
|
Wysłany: 2005-10-09, 21:23
|
|
|
Wg mnie płytki 2cztery7 i Flexxip stoją na podobnym (wysokim) poziomie |
_________________ "Wise Men say, "It looks like rain today"
Crackled on the speakers
Trickle down the sleepy subway train"
http://rapstyl.blogspot.com/
 |
|
|
|
|
Plomien

|
Wysłany: 2005-10-11, 13:36
|
|
|
| Cytat: | | Wg mnie płytki 2cztery7 i Flexxip stoją na podobnym (wysokim) poziomie |
obie sa bardzo dobre mi bardziej podoba sie 2cztery7 |
 |
|
|
|
|
PeatR
Portal Team Lajtowe Akcje

Dołączył 1160 dni temu Posty: 2023 Skąd: Ostrów Wlkp.
|
Wysłany: 2005-11-11, 10:43
|
|
|
247 to juz nie to ale to nie znaczy ze Funk dla smaku jest lipny choć przyznam ze podoba mi sie tylko pare kawałków z tej płyty, a FACH to jest to teraz czekam na następne nagrywki pod szyldem FLEXXIP |
_________________ Sprawdź to!
 |
|
|
|
|
okrushek
Stały Bywalec ...soul of hip hop...

|
Wysłany: 2005-11-20, 10:24
|
|
|
hmm plytka fach... przekatowana przeze mnie tak ze juz zaden odtwarzacz jej nie
'bierze' wiec chyba nie musze mowic co o niej mysle prawda? a dostalam ja chyba na gwiazdke o ile dobrze pamietam albo od mikolaja łoj juz prawie 2 lata temu plytka jest zajebista, a ulubione kawalki? 'milion razy', 'list' - pewnie jak wszyscy... '8-8', '5-10-20' - chociaz nei cierpie tego zeby jej posluchac musze przesluchac tez 'dzien w dzien' no i 'wlasny wstyd' - sympatia z koncertu do tego kawalka |
_________________ ...soul of hip hop... |
|
|
|
|
qwazimoto
Moderator

Dołączył 1269 dni temu Posty: 1335 Skąd: ZG
|
Wysłany: 2006-05-27, 21:55
|
|
|
| Janeczek napisał/a: | | Bardzo podobał mi się na płytce kawałek "Mam wiadomość" właśnie Emila |
Jeśli miałbym wybrać najlepszy kawałek z płyty to właśnie "Mam wiadomość", ale zgadzam się że poziom jest równy, wysoki. Bardziej odpowiada mi Blef, ale nie ma takiej dużej różnicy. |
_________________ "Świadomość własnej niewiedzy to innymi słowy Mądrość"
Sokrates na wolno
 |
|
|
|
|
michalsieradz
Nowy

|
Wysłany: 2006-09-27, 15:27
|
|
|
nie słucham takiego hip hopu ale trzeba przyznać że mają niezłe kawałki (niestety według mnie tylko niektóre) |
|
|
|
|
Tomiol15
Nowy

Dołączył 775 dni temu Posty: 22 Skąd: Czarne
|
Wysłany: 2006-10-25, 08:15
|
|
|